koriander

A koriander az ázsiai konyha igen népszerű fűszere, de itthon sem ismeretlen. Szinte minden ételtípushoz remekül illik. Elsősorban sültekhez, húspácokhoz, szószokhoz kiváló, de levesekhez és salátákhoz is használható. Amikor csak teheted, frissen használd, a sütés, főzés legvégén add hozzá az ételhez, így megőrizheti különleges aromáját.

Savanyúságokhoz és káposztás ételekhez is próbáld ki a koriandert, de házi sörfőzéshez is ajánlott. Régebben szívesen alkalmazták különféle szeszes italok (sör, bor, gin) ízesítésére.

A Földközi-tenger vidékéről származó fűszernövényt itthon beléndfű, zergefű vagy cigénypetrezselyem néven is ismerjük, és gyógynövényként is találkozhatunk vele népgyógyászatban. Illóolaja erőteljes, amit főként reumás panaszok, gyomorgörcsök enyhítésére használnak. Ezenkívül serkenti az emésztést (húsokhoz ezért is jó társítás), gátolja a káros baktériumok elszaporodását, és még a szerelemre is pozitív hatással van. Legalábbis a régiek szerint, akik gyakran keverték bele a koriander a szerelmi bájitalokba.

Receptek, melyekben koriander található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.