fahéj

A fahéj a legrégebbi fűszerek egyike, már időszámításunk előtt is előszeretettel használták a fahéjfa kérgéből nyert alapanyagot. A karácsonyi főzőcskézés szinte elengedhetetlen hozzávalója, melyet főként forralt bor és édességek készítésére használhatunk nagy sikerrel. Illata nagyon jellemző, erőteljes. A konyhába őrölt vagy fahéjrúd formában kerül, de mindkét változatra igaz, hogy elsősorban gyümölcsök mellé párosítjuk.

A gyümölcslevesek és a különféle szilvás, almás édességek is meghálálják a fahéj jelenlétét. Noha kevesen alkalmazzák így, a fahéj húsokhoz is adható. Az indiai és a kínai konyha is főételeknél használja, de a bárányhúshoz is kipróbálható, garantált az egzotikus íz.

A fahéj (a népnyelvben cimet) három eltérő változata is kapható itthon: a ceyloni, a kínai és a malabári fahéj. Ezek színben és illatban is eltérőek. Nálunk az enyhébb, pikáns ízű ceyloni fahéj az elterjedtebb, de aki szereti a kifejezetten csípős ízeket, az tegyen próbát a kínai változattal is. A fahéj nemcsak a konyha, de a népgyógyászat kedvelt alapanyaga is. Csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és serkenti az emésztést, viszont közvetlenül fogyasztva irritálja a száj nyálkahártyáját és nagy dózisban fogyasztva a benne található olajok vérzékenységet okozhatnak, ezért magában sose fogyasszuk.

A karácsonyi hangulat egyik fő felelőse a fahéj. Ahogy az angol neve is mutatja, a Cinnamomum verum nevű fa kérgét használják fűszerként. Elsősorban sütemények ízesítésére, de egy egyszerű banánturmixot is feldobhatsz vele, a forró csokoládéról már nem is beszélve. Merészebbek sültek ízesítésére is használhatják.

Receptek, melyekben fahéj található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.