szezámmag

Az Indiában őshonos, majd onnan Kínába és Japánba tovább vándorolt Sesamum indicum adja a szezámmagot, melyből egy növény több százat érlel egyszerre. A világos színű, csepp alakú magok már az ókorban is a keleti konyha szerves részét képezték, melyre azóta is jellemző használatuk.

Magas kalciumtartalmát figyelembe véve szerencse, hogy itthon is egyre népszerűbb, de mi még mindig főként díszítésként használjuk. Pedig érdemes felhasználni a belőle préselt olajat is. Enyhén dió íze van, mely kellemes aromát kölcsönöz bármilyen húsos vagy zöldség ételnek.

A szezámmag a kalciumon kívül kiváló fehérje és vasforrás is egyben, napi fogyasztásra is javasolható, amit kellemes íze is lehetővé tesz. A boltokban kapható hántolt változat mellett létezik belőle hántolatlan is, sőt a keleti konyha ismeri a fekete szezámmagot is, ami szintén nagyon látványos, de mindegyik változatra igaz, hogy a pirítás csalogatja elő belőlük az igazi értéket:tedd száraz serpenyőbe, néhány perc pirítás után különleges illatot, ízt és állagot kapsz. Remekül illik a pékárukhoz (édes-sós), a keleties húsokhoz, szószokhoz, de a zöldségek és a magkeverékek dísze is lehet.

Receptek, melyekben szezámmag található:


Különleges hozzávalók

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.