Kalbi-japán bbq oldalasa

írta: Tarsoly László

Szeretnék most bemutatni nektek egy igazi bbq különlegességet, amely nem Amerikából származik, hisz annak elkészítését szinte már hazánkban is kötelező tananyaggá tették.

A bbq nem csak Amerika, ezt el kell fogadjuk, mint anno azt, hogy nem csak a Lada volt a világon. Én azt javaslom, hogy ismerkedjünk meg minden bbq módozattal és csak azután mondjunk áment a számunkra legízletesebb sütési formulának. Ezért is gondoltam, hogy a manapság egyik legnagyobb történelmi, kulturális, gasztronómiai és társadalmi múlttal rendelkező Japán gourmet értékeit is vegyük górcső alá, ha egy teljes, egész bbq szubkultúrát szeretnénk megismerni. Erre a legjobb prezentáció egy olyan húsféléből készült étel, melyet hazánkban is előszeretettel fogyasztunk.

Ez nem más, mint a sertés oldalas avagy ahogy ott nevezik bbq berkeken belül: Calbi vagy Kalbi, de Galbinak is írták már pár helyen. Ne is merengjünk a múlton, ismerkedjünk meg hát a recepttel:  


Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

 • 2 kg serttésoldalas
 • 10 g 7 fűszer keverék
 • 1,5 dl szezám olaj
 • 20 dk barnacukor
 • 1 dl rizsbor
 • 0,5 dl rizsecet
 • 3 dl világos szójaszósz
 • 5 gerezd fokhagyma
 • 1 db kiwi
 • 3 szál zöldhagyma
 • 0,5 dkg szezámmag
 • 2 dl hoisin szósz

Elkészítés:

Hasonlóan, mint a világ bármely pontján egy jófajta sertéshús kiválasztásával kezdődik az egész ceremónia. Ahogyan ez megvan (duroc vagy mangalica), lehártyázzuk az oldalasunkat, olajos kézzel átmasszírozzuk és beszórjuk a japán 7 fűszer keverékünkkel (Nanami togarashi-chili, narancshéj, fekete szezámmag, fehér szezámmag, japán bors, gyömbér, tengerimoszat).

Ezután 100-120 fokosra előmelegített grillünkbe tesszük. Az első fél órában képes a húsunk bármilyen füstöt magába szívni, én a cseresznye és alma kombinációját ajánlom. Ezután ezután viszont nem csomagolunk, mert nem főzni szeretnénk az oldalast, hanem lassan, de biztosan megsütni. Kb 6,5 óra a sütési idő, melynek az utolsó 1 órájában lekenjük a húsunkat szójaszósz, hoisin szósz és rízsecet keverékkel. Ez nagyon szépen rá is fog karamellizálódni. Amikor elkészültünk, húsunkat pihentetjük kb egy 15 percig lefedetlenül, majd szeletekre vágjuk, és a többi hozzávaló összekevert, majd leszűrt mixével meglocsoljuk és pirítatlan fehér szezámmaggal és zöldhagyma apróra metélt szárával meghintjük. A szezámmagot az ínyencebbjei akár már a hoisinos szósz felkenése után rászórhatják az oldalas kérgére ami az egy órás sütés közben magába szívja a szósz és a hús adta zamatokat.

Ha elkészültünk, akkor egy kicsit sós, kicsit édeskés, kicsit fokhagymás, ragacsos állagú bordákat kell kapjunk, amikből a csont minden erőfeszítés nélkül kivehető, vagy ki is esik (Newton). Akiben eddig kételyeket támasztottunk, hogy nem csomagolunk, az nézze meg a fényképeket, melyen tisztán kivehető a szaftossága a husinak. Maghőmérőt sem használunk bármilyen hihetetlen, hiszen egy elég durva példával szemléltetném is, hogy miért nem: régen az anyukák kézrátétellel meg tudták mondani, hogy gyerkőcük lázas-e vagy sem. Gyakorlás után mi is meg fogjuk tudni mondani, hogy a húsunk elkészült-e vagy sem, azt hogy hány fokos (mert ám van aki maghőmérőtől kezdve lézeres hőmérőn át hőkamaráig mindent használ), pedig egy útszéli kóbor kutyust sem érdekli.

Egy szónak is száz a vége, próbáljátok ki és vonjátok le a konzekvenciát! :)

 

 

 

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.