kapor

A magyar konyha kedvelt fűszere a kapor, amelynek felhasználási köre meglehetősen széles. Hagyományosan a tökös, túrós és uborkát tartalmazó ételekhez használjuk, de halak mellé is bátran oda lehet tenni egy csokor kaprot. A savanyúságok széles választékához passzol, szinte bármilyen ecetes alapú páchoz tehetünk kaprot, és a gomba is izgalmasabbá válik tőle.

Húsos receptekben ritkábban találkozunk ezzel a hozzávalóval, de egyes vidékeken a véres hurkához is használják, a friss növényt pedig díszítésként marhahúshoz is adják. 

A kapor, más néven uborkafű, fűszerkapor vagy kertikömény, már a római idők óta megtalálható Európában. Az eredetileg a Földközi-tenger (mások szerint Közel-Kelet) vidékéről származó növénynek több faja is ismert, de mindegyik népszerű fűszerként és gyógynövényként egyaránt. A jellegzetes ernyős virágzatú növény a zellerfélék közé tartozik, és míg a receptek a kapor zöld virágos részét és magját egyaránt használják, a gyógyászat inkább az illóolaját preferálják. Teaként már az ókorban is fogyasztották emésztést segítő, vízhajtó hatása miatt. Fejfájás, hányinger és gyomorpanaszok ellen is gyakran elkészítik.

Receptek, melyekben kapor található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.