szezámolaj

A szezámmagból nyert olajat a közel-keleti és a távol-keleti konyha egyaránt előszeretettel használja. A szezámmagból nyert, hidegen sajtolt olaj jellegzetes íze a pirított szezámmagra emlékeztet, és a koncentráció erősségétől függően többféle változat is forgalomban van.

Főként ázsiai boltokban vásárolható, de egyre elterjedtebb, így beszerzése már nem jelent különösebb nehézséget. Húsokhoz és zöldséges ételekhez is használható, pácok, salátaöntetek kedvelt alapanyaga. Érdemes a használatával egy időben szezámmagot is tenni az ételbe, ami fokozza az ízhatást.

Kínában már az ókorban is használták a gyógyításhoz és a főzéshez egyaránt népszerű olajat. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért csökkenti a koleszterin szintet. Magas az emberi szervezet számára elengedhetetlen lecitin tartalma, mely védi az idegrendszert, a májat és az epét. Erős antioxidáns és fertőtlenítő hatású, ezért az olajat külsőleg is használhatjuk a baktériumok távol tartására. Ösztrogénhoz hasonló hatóanyagai miatt terhes nőknek nem ajánlott, menopauza esetén ellenben csökkentheti a tüneteket.

Receptek, melyekben szezámolaj található:


Különleges hozzávalók

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.