feta sajt

A lágy sajtok közé tartozó feta hagyományosan juh-, kecsketejből vagy ezek keverékéből készül, és egy speciális pácolási eljárással érlelik. Állaga puha, morzsalékos, színe hófehér. Jellegzetes sós ízéről könnyű felismerni.

Görögországból eredeztetik, bár egyértelmű bizonyítékok nincsenek a kezdetekről (a neve például az olasz fetta szóból származik), az viszont biztos, hogy már az ókorban kedvelt sajtként tartották számon. Ma már világszerte készítik. 2005 óta egy eredetvédelmi szabály miatt csak a kecske- vagy juhtejből készített sajtot illetheti a feta név, a tehéntejből készült változat fehér krémsajtként éri el a boltok polcait. Íze ennek is nagyon hasonló, csak kevésbé karakteres.

A sós vizes érleléssel előállított sajt tárolásához is felhasználják ezt a vizet, a csomagolásokban is ezt találjuk. Leönteni róla csak akkor érdemes, ha elfogyasztjuk az egészet. A szárazon tartott sajt ugyanis hamar megromlik, beszárad, esetleg megnyálkásodik. Morzsalékos állaga miatt grillezni nem könnyű, leggyakrabban frissen, kezeletlenül kerül salátákra. Jó párost alkot a spenóttal, az édesburgonyával és a fokhagymával is. Sós ízének intenzitását csökkentheted, ha 10 percig áztatod tejben.

Receptek, melyekben feta sajt található:


Különleges hozzávalók

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.