Felsál

A felsál felhasználási területe főként az apróhúsos ételekre terjed ki, mint például a tokányok vagy a pörköltek, de darált húsként is remekül felhasználható. Elősütés után szeletben is párolható, de sokkal alkalmasabb például töltött húsok készítésére.

Mivel a comb részek közül a szárazabb húsok közé tartozik, jól esik mellé a szaftosabb töltelék vagy mártás. A felsálnál még a gömbölyű felsál is kevésbé szárazabb, de a borjúfelsálat akár frissensültként is elkészíthetjük. Idősebb marha felsáljából ezt a műveletet inkább ne kíséreljük meg.

A felsál a marha hátsó combjának két része közül az egyik, hívják még hosszú felsálnak is. (Párja a felsál előtt elhelyezkedő gömbölyű felsál.) Helyileg a marhacomb belsejében, a csonthoz közeli részen található, közvetlenül a fekete pecsenye alatt. Sokszor a sertés hasonló helyen lévő húsrészét is felsálnak hívják. A marhánál a felsál kissé sötét színű, különböző nagyságú izmokból álló hús, mely eléggé szétomló, szép szeletek vágására nem is igazán alkalmas.

Receptek, melyekben Felsál található:


Húsismertető