szegfűszeg

A szegfűszeg a téli sütemények és forralt bor révén vált ismertté nálunk, pedig a kirívóan sok illóolajat tartalmazó virágbimbóban sokkal több lehetőség rejlik. Erősen aromás, szó szerint csípős fűszer, ami remek párost alkot a paradicsommal, a borral és a fahéjjal.

Gyümölcsös ételek és alkoholos italok készítésénél is érdemes gondolni rá, de a tartalmasabb (vörös, vad) húsok mártásait is fel lehet dobni vele. Emellett használható savanyúságok készítésénél, és régi receptek tanúsága szerint véres hurkába is került.

A szegfűszeget adó növény a mirtuszfélék családjába tartozik, és trópusi környezetben nevelkedik, ma főként Afrikában és Madagaszkáron termesztik. A fűszert a még ki nem nyílt virágbimbóból készítik szárítással, ez után általában egészben értékesítik, de létezik belőle őrölt változat is. Illóolajai érzéstelenítő és antibakteriális hatásúak, ezért fogfájásra is javasolják a szegfűszeg szétrágását. Emellett erősíti a gyomrot, segít a bélrendszer fertőtlenítésében, és az olaja a viszketést is csökkenti. Az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is használja.

Receptek, melyekben szegfűszeg található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.