Grillezett garnéla aioli mártással
írta: Peitli Csilla
A citrom és a fokhagyma a tengeri herkentyűk legkedvesebb ízesítői közé tartoznak, így ez a recept sem szűkölködik bennük. Ha szeretsz kísérletezni, itt egy zamatos frissességet kínáló recept.
Hozzávalók:
- 500 g garnéla
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 1 kk só
 - 1 db tojás sárgája
 - 2 db citrom
 - 1,5 kk Old Bay fűszer
 - 125 ml napraforgó olaj
 
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt.
 - A garnélákat vénátlanítsuk és vágjuk be a páncéljukat a farokig. Akár le is vehetjük teljesen a páncélt, ha nem szeretnénk evés közben már ezzel foglalkodni, de finomabb lesz a végeredmény, ha maradnak.
 - Az előkészített garnélát tegyük egy tálba, és adjunk hozzá egy evőkanálnyi olajat, két gerezd zúzott fokhagymát, az Old Bay fűszerkeveréket és a sót. Keverjük össze alaposan és pihentessük 15 percig.
 - (Ha nem tudunk beszerezni Old Bay fűszerkeveréket, helyettesítsük valamilyen halas, garnélás fűszerkeverékkel vagy készítsünk sajátot: ehhez keverjünk össze 1 ek zellersót, 3 babérlevelet, fél kk mustármagot, fél kk fekete borsot, 10 db szegfűborsot, 10 db szegfűszeget és fél kk paprikát. Porítsuk össze az egészet.)
 - Amíg pihen a garnéla készítsük el az aiolit. Ehhez zúzzuk össze a maradék fokhagymát is. Tegyük egy edénybe a tojás sárgájával és egy citrom reszelt héjával együtt.
 - Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a maradék olajat, amíg össze nem áll a mártás és halvány sárga színt vesz föl.
 - Ekkor adjuk hozzá egy fél citrom levét, és sóval ízesítsük.
 - A másik citromot is vágjuk félbe és azokat is adjuk a garnélákhoz mielőtt feltesszük a grillre őket sülni.
 - A garnéláknak nem kell sok idő, 2-3 perc alatt opálossá válik a húsuk és enyhén megpirul a páncéljuk. Ennyi elé is a tökéletességhez.
 - Aioli mártással, a pirított citrommal kínáljuk.
 
