Hozzávalók:
- 4 db körte
 - 1 ek mazsola
 - 1 csipet őrölt szegfűszeg
 - 1 csipet őrölt szegfűbors
 - 75 g barna cukor
 - 50 g vaj
 - 15 g liszt
 - 120 ml tej
 - 1 db tojás sárgája
 - 75 g tejföl
 - 60 g brie sajt
 
Elkészítés:
- Keverd össze a mazsolát, a szegfűszeget, szegfűborsot, barna cukrot 30 g vajjal.
 - Ha ez megvan, vágd félbe a megmosott körtéket, távolítsd el a magházat és az így keletkezett lukat töltsd fel a fűszeres mazsolás keverékkel.
 - Az előkészített körtéket csomagold be szorosan alufóliába és már mehetnek is a közepes hőfokú grillre a csomagot.
 - Időnként megfordítva a körtéket, süsd 30 percig vagy amíg meg nem puhul.
 - Amíg a körték sülnek, készítsd el a sajtszószt. Ehhez az oldalégőn olvaszd fel a vaj maradékát és jól keverd el benne a lisztet.
 - A tűzről levéve add hozzá a tejet, majd keverd simára a mártást.
 - Tedd vissza a mártást közepes hőfokra és sűrítsd be folyamatos keverés közben.
 - Mikor egy jól folyós, krémes állagot elérték, vedd le újra a tűzről az edényt és tedd félre.
 - Egy másik kis edényben keverd el a tojás sárgáját a tejföllel és öntsd bele a közben kicsit hűlő mártásba. A sajt felét is reszeld (vagy tördeld) bele és keverd addig, míg a sajt teljesen fel nem olvad.
 - A fóliából kicsomagolt körtéket szedd külön-külön tányérra és locsold meg alaposan a szósszal. Végül szórd meg őket a sajt másik felének darabkáival.
 
Extra tippek:
- A sajt szószt elég a sütés vége felé elkészíteni, hogy a sütőről frissen lekerült körtére még melegen önthesd rá, úgy lesz az igazi.
 
- Az őrölt fűszerek helyett használhatsz előre elkészített forralt bor fűszerkeveréket is.
 
- A brie sajt helyett kipróbálhatsz más lágy penészes sajtot is, ínyencek pedig kék sajttal is kísérletezhetnek.
 
- Ha a sima liszt helyett más, gluténmentes lisztet (rizsliszt, tápiókaliszt) használsz, gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
 
- A brie sajt laktóztartalma nagyon alacsony (100 g kevesebb, mint 0,1 g laktózt tartalmaz), így tulajdonképpen laktózmentesnek számít. Ha a vajból is laktózmentes változatot használsz, a desszertet laktózérzékenyek is fogyaszthatják majd.
 
