Marhaszegy

A szegy füstölve és párolva is nagyon finom lehet, de általában véve (elsősorban a borjúszegy) inkább tölteni való húsnak számít. Emellett gyakran készül belőle apróhúsos étel, pörköltnek például elsőrangú, de a szegy hátulját használják a fajitashoz is.

Ha valaki levest készítene, az se keseredjen el, nem kell kidobnia a szegyet, remek leves alapanyag, más húsokkal vegyítve például nagyon gazdag marhahúsleves készíthető belőle. A szegy hátulsó részéből még steaket is csinálnak, ez adja a meglehetősen sovány, de ízében kiváló skirt (szoknya) steaket. A borjú változat sült ételekhez is alkalmas.

A szegy a marha mellkasának legalsó részén található. Egész pontosan a szegycsont mögött, a bordák takarásában fekvő gyomor alatti húsokat, lágy részeket nevezzük így. Két részt szokás megkülönböztetni: az szegy elejét és a szegy hátulját. A hentesnél vagy nagyobb áruházakban azonban nem feltétlenül adnak lehetőséget a két rész közötti válogatásra, ami nem jelent óriási problémát, hiszen nagyjából ugyanazok az ételek készíthetőek el belőle sikerrel.

Receptek, melyekben Marhaszegy található:


Húsismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.