dióolaj

A dióbélből hidegen sajtolt eljárással kinyert olaj a dióolaj, amit jellegzetes diós ízéről, illatáról és sötétebb, aranyló sárga színéről könnyű felismerni. Íze kissé fanyar, de a sajtolás előtti diószem pörkölésétől nagyon kellemes aromájú. Elsősorban saláták és desszertek készítésénél használják, de ízesítőként kerülhet levesbe, pácokba és sütni is lehet vele. Jó zsírösszetétele miatt koleszterincsökkentő diétáknál is használható és magas vitamintartalma miatt fogyasztása napi szinten is ajánlható.

A dióolaj az ókortól szerves része az emberek hétköznapjainak, de nem mindig korlátozódott alkalmazása a konyha területére. Olajlámpákhoz is használták és a festők is dolgoztak vele, mert viszonylag gyorsan szárad. Fogyasztása egészséges, számtalan pozitív hatást tulajdonítanak neki, de eltartani nem könnyű. Hamar elindul az avasodási folyamat, legfeljebb 6 hónapig tartható, de felbontás után mindenképpen érdemes hűtőbe tenni.

Receptek, melyekben dióolaj található:


Különleges hozzávalók

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.