salottahagyma

A salottahagyma vagy más néven mogyoróhagyma egy itthon talán kevésbé ismert, bár széles körben kapható hagymaféle. A vöröshagymához hasonlóan főzéshez, sütéshez, húsételek, mártások elkészítésére használhatjuk. Íze és illatanyaga kevésbé erőteljes a többi hagymához viszonyítva, ezért nyersen, salátákba is leginkább ez ajánlható.

A francia konyha kifejezetten szereti az enyhébb, de igen komplex ízvilágát. Felhasználás előtt gyakran megmossák (gézbe tekerve hideg vízbe merítik, majd lecsöpögtetik), ezáltal még tovább finomodik az íze. A hűtőt egyáltalán nem kedveli, inkább a száraz, hűvös helyeket részesíti előnyben.

A mogyoróhagymát, salottaként vagy nemes hagymaként is láthatjuk a boltokban. Származási helyét tekintve Ázsiához köthető, dél-kelet Ázsiában gyakran használt alapanyag, míg Európában elsősorban a franciák szeretik, de a Földközi tenger térségében is bőséggel találkozhatunk vele. Közeli rokona a vöröshagymának és a fokhagymának, de illatanyaga önmagában nem annyira erős. Ezért az is előfordul, hogy más hagymafélékkel kombinálják a főzés során.

Receptek, melyekben salottahagyma található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.