boróka bogyó

A borókabogyó a közönséges boróka két év alatt kifejlődő gömb alakú bogyója, melynek színe zöldről idővel kékes-feketére változik. Az örökzöld növényt nálunk dísznövényként is ültetik, de a bogyója is közismert: fűszerként, illatszerként és gyógynövényként is hasznosul. Alkoholos italokat is ízesítenek vele, de a konyhában főként kellemes illata miatt kapott szerepet.

Húshoz készült pácok gyakori alapanyaga, jól harmonizál a rozmaringgal és a fokhagymával. Savanyúságok és halak készítésekor is érdemes gondolni rá, pláne, ha grillezve vagy füstölve készülne az étel.

Már az ókorban is előszeretettel használták erős illatanyaga miatt, Egyiptomban a balzsamozáshoz is felhasználták, de vallásos szertartásoknak is része, ugyanis úgy tartják, hogy tisztítja a testet és a lelket is. Nagyon fontos téli fűszer tehát, mert javítja a közérzetet és még a hideg kezeket, lábakat is felmelegíti. Fertőtlenítő hatása miatt gyomor- és bélproblémák esetén teaként fogyasztható, külsőleg pedig bőrbajok, például pikkelysömör kezelésére is alkalmas.

Receptek, melyekben boróka bogyó található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.