Füstölt sertéshúsos szendvics

írta: SpaTrend


Elkészítési idő: 300-480 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

 • 3 kg sertés lapocka
 • 8 db zsemle
 • 115 g chilis-citromos fűszerkeverék
 • 340 ml barbecue szósz
 • 450 g gyümölcsfa apríték

Elkészítés:

 1. A sertéslapockát fűszerezd be bőségesen a citromos-chilis fűszerkeverékkel, majd tedd félre egy órára, hogy az ízek kellően átitathassák a húst.
 2. A sütés előtt egy órával a faaprítékot áztasd be vízbe. Amikor előkészítetted a grillt, ez a lecsöpögtetett apríték kerül majd a grillrács alá egy füstölődobozban.
 3. Készíts elő egy kisebb tepsit is, amit szintén a grillrács alá kell majd tenned, félig vízzel feltöltve. A közvetlenül a hőforráson elhelyezkedő tepsiből felszálló gőz közvetett módon főzi a húst, így kellően meg fog puhulni mindenhol.
 4. Ha előkészítettél mindent, melegítsd fel a grillt addig, amíg a faapríték el nem kezd füstölni. Ez körülbelül 15 percet vesz igénybe.
 5. Ezután tartsd a sütési hőmérsékletet 130-150 °C között és kezdd el sütni a húst.
 6. A rácsra a zsírosabb oldalával lefelé kerüljön fel a lapocka, közvetlenül a vízzel teli tepsi fölé.
 7. Zárt fedő alatt süsd a húst 4-7(!) órán keresztül, amíg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 76-77 °C-ot. Amikor ezt a hőfokot eléri, a hús annyira megpuhul, hogy akár egy villa segítségével is szétszedheted kisebb darabokra.
 8. De mielőtt szétszednéd a lapockát, pihentesd 15 percig fólia alatt.
 9. Ezután aprítsd fel a sertéshúst falatnyi darabokra, töltsd bele egy zsemlébe és zöldségekkel, barbecue szósszal, sajttal gazdagítva tálald.

Extra tippek:

 • A lapocka az egyik legkevésbé porhanyós hús a sertés részei közül, ezért ideális barbecue alapanyag. 5 és 8 óra közötti sütési idővel számolj a tökéletesen omlós végeredmény eléréséhez.
 • A gyümölcsfa apríték beszerezése talán egyszerűbb, de a recept kiválóan működik hickory fával is.
 • Ha nincs füstölődobozod, akkor a faaprítékot csomagold alufóliába, amit villával pár helyen lyukassz ki sütés előtt. Majd tedd a csomagocskát a rács alá.
 • A barbecue szószok némelyike tartalmaz glutént, így vásárláskor mindig ellenőrizd az összetevőket, ha a vendégeid között van gluténérzékeny.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.