Bárány kebab az otthoni grillről
írta: Peitli Csilla
Ízletes bárány kebab, amit kezdők is bátran bevállalhatnak. Hosszú ugyan az előkészület, de a sütés egyáltalán nem bonyolult!
Hozzávalók:
- 1 kg darált bárányhús
 - 2 kk őrölt kömény
 - fél kk fahéj
 - 4 kk só
 - 2 kk fekete bors
 - 2 kk szárított koriander
 - 1 kk szárított oregánó
 - 1 db tojás
 - 50 g zsemle (panko) morzsa
 - 3 gerezd fokhagyma
 - 200 g bacon
 - olaj
 - 1 db vöröshagyma
 
Elkészítés:
- Tegyük egy nagyobb tálba a darált húst és adjuk hozzá a köményt, a fahéjat, a koriandert, az oregánót, a sót, a borsot, a tojást és a zsemlemorzsát.
 - Jól keverjük össze és letakarva tegyük a hűtőbe pihenni. Legalább 2 órát, de még jobb, ha egy egész napot érlelődik a hűtőben.
 - Sütés előtt, egy aprítóban daráltjuk finomra a bacont, a hagymát és a fokhagymát.
 - Az így kapott sima pasztát keverjük össze a darált húsos masszával és ha kell daráltjuk le még együtt is, hogy egy homogén egységet kapjunk.
 - Ezután nedves kézzel formáljunk egy 20 cm-es hosszú húsoszlopot, amit tekerjünk be szorosan alufóliába. A végeket zárjuk le és húzzuk nyársra a húst!
 - Tegyük fel a nyársat a grillre és süssük 1,5 órát, amíg a belső hőmérséklete el nem éri a 70°C-ot. Időnként forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön.
 - Amikor átsült a hús, emeljük meg a grill hőmérsékletét 250°C-ra, távolítsuk el az alufóliát és pirítsuk körbe, majd vágjuk le a pirult részeket és folytassuk a hús sütését, amíg meg nem pirítottuk az egészet.
 - Közben készíthetünk friss zöldsalátát, apríthatunk hagymát, paradicsomot, uborkát és összeállíthatunk egy fokhagymás görög joghurtot (egy kis só, bors, fokhagyma és citromlé segítségével).
 - A zöldségeket, az öntetet és a húst halmozzuk egy pitára vagy tortillára és kész is. Az erős kedvelőknek jöhet rá egy kis Erős Pista vagy Sriracha szósz!
 
