Marha szív

A főzésre, sütésre, grillezésre szánt marha szívhez fiatal állat, vagyis borjú szívét használjuk. Készülhet belőle (vörösboros) pörkölt, tokány, valamilyen ragu, de töltve is nagyon népszerű. Levesalapanyagnak önmagában is finom, de fel kell készülni arra, hogy a főzés hosszú órákat vesz igénybe. Emellett grillezéshez is bátran ajánlható, ilyenkor azonban a pácolást sem érdemes elhagyni.

Nyársra húzva kisebb darabokként vagy egészben is süthető, sült zöldséggel vagy friss salátával kitűnő. Sütés előtt a szív esetében is fontos az alapos tisztítás: ki kell vágni az erek csonkjait, az inakat és a külső hártyát is el kell távolítani. Színe minél világosabb, annál jobb.

A marha szív speciális és nagyon erős izomzat, mely gyakorlatilag szinte teljesen zsírtalan. Kalóriatartalma ennek függvényében igen alacsony, bármilyen diéta szerves része lehet a sült, főtt szív. Egyetlen hátránya, hogy nehezen puhuló húsról van szó, még egy pörkölt készítésére is legalább két órát érdemes rászámolni. A borjú szív valamivel gyorsabban készül, de a szív felépítése alapvetően ebben az esetben sem változik, ezért muszáj türelmesnek lenni. A hosszú főzés gazdag ízeket csalogat elő az ételből, de sütésnél érdemes egy apró trükkhöz folyamodni: a pácok és szószok bevetéséhez, amelyek segítenek a húst szaftosan tartani.

Receptek, melyekben Marha szív található:


Húsismertető