frikandó

A sertés combjának sovány húsrésze a hártyák mentén több kisebb egységre bontható. Ezek egyike a frikandó, ami a comb hátsó, oldalsó felén található és könnyen felismerhető hengerszerű alakjáról. A frikandó egyébként francia származású szó, és eredetileg a borjú egyik részét jelenti, csak később kezdték a sertés ugyanazon részének leírásakor használni. (A marháknál ez rész a fehér pecsenyének felel meg.)

Gyakran nevezik hamis szűzpecsenyének, ahhoz való alaki hasonlatossága miatt, de a frikandó rostjai sokkal vastagabbak, és az elkészült ételek íze, állaga sem összehasonlítható.

A comb többi részéhez hasonlóan a frikandó is izmos száraz hús, ami frissen sütésre nem alkalmas, az elkészítését érdemes párolással kezdeni, hogy porhanyós maradjon a végeredmény. Ez azonban csak alig korlátozza felhasználási körét: a frikandót lehet párolni, főzni, rántani, darálni, sőt még egészben sütni is. Mivel elég sovány, zsírtalan húsrészről van szó, tisztítani, zsírtalanítani nem érdemes felhasználás előtt.

Receptek, melyekben frikandó található:


Húsismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.