Rózsabors

A piros vagy rózsaszín borsnak is nevezett fűszernövény valójában nem áll közeli rokonságban a borssal, ezért nem meglepő, hogy az ízük sem igazán hasonlít egymásra. A rózsabors nem csípős – hiányzik belőle az ezért felelős piperin – íze inkább édeskésnek mondható a benne található nagyobb mennyiségű cukornak köszönhetően.

Főként élénkpiros színe miatt kedvelt, látványos kiegészítője minden típusú ételnek, még édességekre téve is találkozhatunk vele. Enyhe aromája miatt leginkább szárnyasok, halak, levesek és desszertek készítésénél vesszük hasznát. Őrölve és mozsárban törve felerősíthetjük sajátos ízét, de a borsot még így sem helyettesítheti.

A rózsabors a Dél-Amerikában honos borsfa termése, de hozzánk főként franciaországi forrásokból érkezik. A pici bogyókat sólében áztatják és szárítják, általában egészben értékesítik, hiszen fő ereje dekorációs célokat szolgáló megjelenésében rejlik. Túlzott fogyasztása egyébként sem javasolt, mert nagyobb mennyiségben émelygést, hányást is okozhat, az arra érzékenyeknél pedig bőr- és nyálkahártya irritációt válthat ki.

Receptek, melyekben Rózsabors található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.