Pulled Pork Kamado Joe grillen

írta: Billege Andras

 

A pulled pork egy olyan étel, amit a legtöbb ember, hallomásból ismer, sőt talán evett is, mégis vegyes érzelmeket vált ki, mert sokan „csalnak” az elkészítésével, hogy fel tudják gyorsítani azt. De a bbq egy időigényes műfaj, és ha rászánjuk az időt, a siker nem marad el.

 

 

 


Elkészítési idő: 480-600 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

 • 1,2 kg Sertés lapocka
 • 80 g Suncity Balu rub
 • 0.5 dl olaj
 • 4 db Hamburger zsemle
 • 1 fej fejes káposzta
 • 1 db vöröshagyma
 • 3 db sárgarépa
 • 1,5 dl alma cider ecet
 • 20 g fekete bors
 • 300 g majonéz
 • 100 g torma
 • 50 g porcukor
 • 2 dl BBQ szósz

Elkészítés:

 

A Kamado Joe grillt a deflektor kövekkel kezdem felfűteni és 120fokon stabiliálom. A jó pulled porkhoz elengedhetetlen a füstölőfa. Ehhez a recepthez bükkfát használtam.

A sertés lapockát vékonyan bekenem olajjal majd berubozom. Fontos hogy a fűszer mindenhova egyenletesen kerüljön, ne fedje a húst, mint egy burok, de jusson mindenhova és ne alakuljanak ki fűszer gócpontok, mert nem lesz tökéletes az eredményünk.

A megfelelően fűszerezett húst a rácsra teszem és elkezdődik a türelemjáték. Az első 1.5- 2 órában ki sem nyitom a sütőt, hagyom, hogy a hő, az áramlás és a füst tegye a dolgát. Ezután nyitom ki először a sütőt, és ha szükséges vízzel spriccelem a húst. Nem szabad túl sokat spriccelni, éppen csak nedvesítem a felületét és ezt nagyjából óránként teszem meg, persze csak ha szükséges. Érdemes a hús meghőmérsékletét folyamatosan mérni, amíg nincs nagyobb tapasztalata valakinek. A pulled porkot én minden esetben csomagolom, de talán a legnehezebb, hogy mikor. Számomra a csomagolás időpontját 2 dolog határozza meg. Túl van – ezen a hús a stall állapoton, amikor a nagydarab húsokból lassan távozó húsnedvek olyan mértékben hűtik vissza a húst, hogy maghőmérséklete hosszabb ideig nem emelkedik (vagy bizonyos esetekben akár csökken is) illetve a másik szempont a bark állapota. Amikor megfelelően megszilárdult a fűszerkéreg, a húst megmozgatva repedezik és a repedéseknél lassan szaft és zsír szivárog. Amíg ez a rutin nincsen meg, támaszkodhatunk a hús maghőmérsékletére is, de azt fontos tudni, hogy ez erősen tájékoztató jellegű. Ha maghőmérséklet alapján csomagolunk, akkor 80-82 oC – os maghőmérsékletnél érdemes csomagolnunk. A csomagoláshoz én a rózsaszín hentespapírt javaslom, mert a gondosan felépített barkot kevésbé rombolja, mintha alufóliába csomagolnánk. A sütést csomagolva fejezem be és addig sütöm a lapockát, amíg a bele szúrt instant maghőmérő ellenállás nélkül csúszik a húsba. Ez a tapasztalataim alapján 94-95 oC környékén teljesül.

A coleslaw salátához a káposztát vékony csíkokra vágom, a sárgarépát lereszelem a nagylyukú sajtreszelőn és a hagymát vékony szeletekre vágom. Az összekevert zöldségeket besózom, majd 1 órát hagyom állni mielőtt, kicsavarom. Ezután hozzá adom a borsot, a porcukrot, a tormát, az almaecetet és a majonézt. Alaposan összekeverem és legalább 1 órára hűtőbe teszem, hogy az ízek összeérjenek.

A pulled pork szendvicshez a húst és egy nagy adag coleslaw salátá teszek a hamburger buciba és gazdagon meglocsolom bbq szósszal.  

 

 

 

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.