Füstölt lazacmártogatós
írta: Bácsalmási Katalin
Ez a füstölt lazacos mártogató bizonyítja, hogy az egyszerű alapanyagokból is nagyszerű ízek születhetnek. A lazacot enyhén fűszerezzük, majd kamado grillen juharfa füstölőfával lassan, alacsony hőmérsékleten füstöljük, hogy pontosan a megfelelő mennyiségű füstöt vegye fel, mielőtt a krémsajt, a citrom és a kakukkfű hozzáadásával elkészítjük ezt az egyszerű, de annál nagyszerűbb krémet. Hűtve, pirítóssal, lepénykenyérrel vagy zöldséghasábokkal kínáljuk.
Hozzávalók:
- 450 gramm natúr krémsajt
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 db citrom
- 3 teáskanál kakukkfű
- 2 db (összesen 1,2-1,3 kg) lazacfilé
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
1. Melegítse elő Kamado Joe grill készülékét 95-110 °C hőmérsékletre, helyezze be a deflektorokat (közvetett grillezés) és helyezzen 3 darab füstölőfát a tűztérbe. Mi juharfát használtunk, de természetesen használhatja az Ön ízlésének legmegfelelőbb füstölő fát.
2. Helyezze a lazacot cédruslapra, és kenje meg egy vékony réteg dijoni mustárral, hogy összetartsa a hal húsát.
3. Ízesítse sóval, frissen őrölt borssal, kakukkfűvel és fokhagymával, majd tegyen rá citromszeleteket.
4. Zárt grill fedéllel füstölje a lazacot, amíg annak belső hőmérséklete a hal legvastagabb részén el nem éri az 55°C-ot.
5. Óvatosan szedje le a húst a bőrről, a bőr maradjon a cédruslapon, és tegye a hal húsát egy keverőtálba.
6. Keverje össze a füstölt lazacot krémsajttal, kakukkfűvel, egy citrom levével, ízesítse sóval és borssal ízlés szerint.
7. Tegye hűtőbe egy órára, hogy a mártás megszilárduljon, majd tálalja pirítóssal, lepénykenyérrel, sós krékerrel vagy zöldséghasábokkal.
Tökéletes karácsonyi előétel! Jó étvágyat hozzá!
