Garnélarák nyárson
írta: Bácsalmási Katalin
Villámgyorsan elkészíthető, mégis nagyszerű garnéla recept, mely előételként és főételként is megállja a helyét. A fehérboros-fokhagymás pác tökéletesen kiegészíti a garnéla édeskés, friss ízét. Igazán különleges fogás, mely biztosan mindenki kedvence lesz!
Hozzávalók:
- 25-30 db tisztított garnéla
- 1 db kaliforniai paprika (piros)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál citromlé
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 evőkanál friss petrezselyem (apróra vágva)
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 6 db újhagyma (nagyobb darabokra vágva)
- 0,25 csésze száraz fehérbor
- 0,25 teáskanál őrölt bors
Elkészítés:
1. Engedje fel a garnélarákot, ha fagyasztott. Távolítsa el a páncélját és a garnélán végig futó vénát.
2. Egy kis serpenyőben keverje össze a vajat és az olajat. Adja hozzá a fokhagymát, és közepes lángon melegítse össze 2 percen keresztül, majd vegye le a tűzről.
3. Keverje hozzá a bort, a petrezselymet, a citromlevet és a fekete borsot; tegye félre.
4. Húzza fel a garnélarákot, a zöldhagyma darabokat és a paprika darabokat nyolc nyársra (ha fa vagy bambusz nyársakat használ, áztassa őket legalább 30 percig vízben, mielőtt felhúzza rá az ételeket, hogy megakadályozza a nyárs megégését).
5. Kenje meg a nyársakat fokhagymás keverék felével.
6. Grillrácson közepes lángon 6-8 percig grillezzük a nyársat, vagy amíg a garnélarák kifehéredik nem, közben egyszer megfordítjuk és a grillezés felénél megkenjük a fokhagymás keverékkel. (Gázgrill esetén előmelegítjük a grillt. Közepes lángra állítjuk. A garnélarákot a grillrácsra tesszük. Lefedjük és a fent leírtak szerint grillezzük.)
7. Levesszük a grillről, melegen tálaljuk majd meglocsoljuk a maradék fokhagymás keverékkel. Jó étvágyat!
