Füstölt és édes lazac falatok előételnek
írta: Peitli Csilla
A falatnyi lazac darabok füstös, édeskés és könnyű íze magával ragad. Látványos előétel ünnepekre vagy kerti partikra!
Hozzávalók:
- 1 db bőr nélküli lazac filé
- 2 ek gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 3 ek hoisin szósz
- 1 ek méz
- 1 db citrom
- 4 ek ázsiai fűszerkeverék
- 4 ek szójaszósz
- 100 g majonéz
- 4 ek chili szósz
- 2 ek szezámmag
Elkészítés:
- Melegítsük elő a kamado grillt 120°C-ra.
- A bőr nélkülöi lazacot vágjuk fel falatnyi darabokra és tegyük egy nagyobb tálba és locsoljuk meg 3 evőkanálnyi csípős szósszal, majd a halas fűszerkeverékkel.
- Forgassuk össze óvatosan a halat az ízesítőkkel, hogy ne törjön össze, majd egy öntöttvas lapra helyezve mehetnek is fel a grillt, amíg el nem éri a lazac belső hőmérséklete az 57°C-t.
- Amíg a hal füstölődik, állítsuk össze a mázat. Ehhez a gyömbért és a fokhagymát reszeljük le.
- Egy kisebb tálkában adjuk hozzájuk a hoisin szószt, a mézet, az egész citrom levét, a maradék halfűszert és a szójaszószt.
- Az újhagymákat karikázzuk fel, és a felét tegyük félre. A másik felet pedig adjuk a mázhoz.
- A mázból tegyünk félre 3 evőkanálnyit, a többit pedig használjuk a lazacok lekenésére, ha már elérték a megfelelő belső hőmérsékletet.
- Alaposan kenjük le a falatok minden oldalát és süssük tovább őket, hogy megkaramellizálódhasson a máz is.
- Amikor a hal eléri a 62°C-os belső hőfokot, vegyük le a grillről.
- Szórjuk meg a szezámmaggal és a maradék újhagymával.
- A majonézből, a csípős szószból és a félretett mázból pedig keverjünk egy mártogatóst, amit a lazac falatok mellé kínálhatunk.
