apple vaj

Az apple vaj vagy más néven almavaj nálunk még csak most kezdi hódító útját, de a tengerentúlon már régóta ismerik és szeretik ezt az alapanyagot, ami a neve ellenére sem tekinthető vajnak. Valójában egy sűrű, sötét színű, karamellizált almakoncentrátumról van szó, amiben még csak nyomokban sem találunk vajat. A nevét onnan kapta, hogy az állaga némileg a vajra emlékeztet – kenyérre kenve is isteni, de a kapcsolat ennél lazább már aligha lehetne.

Elkészítése házilag sem bonyolult: az almát – különféle fűszerezéssel – héj nélkül meg kell főzni, majd pépesíteni és még sűrűbbre főzni. A cukor hozzáadásával készült almavaj, a mi megfogalmazásunk szerint inkább lekvárnak tűnik, de a fűszerezése élénkebb és nem is annyira édes. Ennek köszönhetően a palacsinta és a sütemények tölteléke mellett, a húsok ízesítésénél is lehet rá számítani. A főzési időtől függően a színe és az íz karamellássága is eltérő lehet. Létezik belőle világosbarna és egészen sötét, már-már fekete színű változat is.

Felhasználását tekintve kerülhet a pácba a többi alapanyag mellé vagy egyenesen a húsra, de a chutney-hoz hasonlóan a hús mellé is kínálhatjuk. Húshoz készített almavajat már eleve lehet erőteljesebben fűszerezni a készítésnél, bőven bírja például a borsot. Csirkéhez és sertéshez is kiváló.

Receptek, melyekben apple vaj található:


Különleges hozzávalók