Amaránt liszt

Az amaránt növény magjából készített liszt értékes tápanyagokban gazdag és mivel hiányzik belőle a glutén, tökéletes kiváltója lehet a búza- vagy rozslisztnek, az ételallergiában szenvedők számára. Az itthon disznóparéj néven ismert növénynek rengeteg változata ismert, többet gyomnövényként tartunk számon, de vannak köztük fontos zöldség és gabonanövények is.

Ma már világszerte termesztik az eredetileg Amerikában őshonos növényt (az inkák kedvelt eledele volt), melynek magjait elsősorban őrölve, lisztként vagy puffasztva fogyasztjuk.

Az enyhén kesernyés ízű liszt vasban, magnéziumban és rézben is gazdag, jelentős a fehérje tartalma, vitaminok közül pedig a B2, B6 található meg benne nagyobb mennyiségben. Erőteljes íze miatt önmagában nem annyira, inkább csak más lisztekkel együtt használható, de a (tészták készítésén kívül) szinte mindenhol kiváltható vele a búzaliszt. Panírozáshoz, sűrítéshez, töltelékek készítéséhez is használható, rendszeres fogyasztása ráadásul segít megelőzni a csontritkulás kialakulását. Az egész magokat (főzve) pedig édességek készítéséhez is bátran felhasználhatjuk.

Receptek, melyekben Amaránt liszt található:


Különleges hozzávalók

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.