Marhafarok

A marhafarok hosszú csontos része a marhának, melyet érdemes már vásárláskor feldaraboltatni a hentessel a csigolyák mentén, hogy ne otthon kelljen majd elővenni a bárdot. Szaftos, meglehetősen zsíros hús a farok, de mindenképpen előkészítést igényel, máskülönben a főzési idő az egekbe szárnyalhat. Hagyományosan főként leves készül belőle, de alkalmas apróhúsos ételek készítésére is.

Csinálhatunk belőle pörköltet, ragukat vagy párolt húst különféle mártásokkal. Ezekhez főként a faroktőhöz közeli, jóval húsosabb részek ideálisak, érdemes tehát ilyeneket vásárolni.

A marhafarok vagy más néven az ököruszály az egyik legkevésbé gyakori marharész a konyhánkban. Ez egyrészt viszonylag szűk felhasználási sávjának, másrészt hosszú előkészítési idejének köszönhető, pedig egy kis ráfordítással verhetetlen leves vagy ragu alapanyag lehet. Arra azonban érdemes figyelni, hogy mind a farok, mind a faroktőhöz közeli húsosabb rész elkülönül technikailag a fartőtől, tehát ebben az esetben két hasonló elnevezésű, de mégis eltérő testrészről van szó. Vásárlásnál ezt jó szem előtt tartani.

Receptek, melyekben Marhafarok található:


Húsismertető