marha pacal

A pacal a magyar konyha ikonikus alapanyaga, de közkedveltsége nagyon változó, ezért nem minden hentes tart belőle. Ahol kapható, nagyobb darabokra vagy csíkokra vágva lehet beszerezni, ebből aztán hagyományosan pacal pörkölt készül. Az Európa-szerte népszerű étel nálunk paprikásan készül, ideális esetben bográcsban. Főzése nem bonyolult, de a pacal előkészítése hosszadalmas.

Többszöri, váltott vízben való kimosása elengedhetetlen, és áztatni is kell a főzés előtt (lehetőleg ecetes vízben). A pacalpörköltön kívül disznósajtba, levesbe is tehető, és a két világháború között még olajban sütött változatát is ették, ez ma már kevésbé elterjedt, de nem teljesen letűnt étel.

A kérődző állatok összetett gyomra több részből áll (recés gyomor, bendő, százrétű gyomor, oltógyomor). A pacal általában a harmadik részből, a százrétű gyomorból származik, amit leveles gyomornak is neveznek. De előfordul, hogy a bendő rész kerül feldolgozásra, ebben az esetben sima pacalról beszélünk, a százrétű gyomorból készült rücskös pacal azonban sokkal puhább.

Receptek, melyekben marha pacal található:


Húsismertető