Mustármag

Ha mustármaggal nem is, a belőle készülő fűszerrel, a mustárral már mindenki találkozott. Ennek alapja az apró sárgás, világosbarna színű mustármag, melynek íze enyhén csípős. Leggyakrabban mustárként látjuk viszont a konyhában, de készítenek belőle mustárolajat és egészben is kapható. Ilyen formában savanyúságokhoz, főként uborkához, mártások, szószok elkészítéséhez ajánlható. Hal és vörös hús pácokhoz is érdemes vele kísérletezni, de kolbászok ízesítőjeként is találkozhatunk vele.

A káposztafélék családjába tartozó mustárfajokat (fekete, fehér) magjukért termesztik, melyeket aztán egészben és feldolgozott formában is értékesítenek. Az ókor óta népszerű fűszert még a Biblia is említi, felhasználási területe az évek során egyre csak bővült. Az ételkészítés mellett gyógyászati célokra is használják, még manapság is népszerű. Érelmeszesedés, anyagcserezavar, reuma és felfúvódás ellen is hatásos, külsőleg pedig kiütéses, pattanásos bőrt kezelnek vele. Ehhez a magokat rágás nélkül, egészben kell lenyelni, hogy a benne található enzimek a megfelelő helyen oldódhassanak ki belőle. Mostanában fogyókúrák során is sikerrel alkalmazzák, egy – az Oxford Polytechnic Intézetben végzett – kutatás azt mutatta ki, hogy már kisebb adag is 25%-kal gyorsítja az anyagcserét.

Receptek, melyekben Mustármag található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.