friss menta

A rengeteg különböző fajt tömörítő menta nemzetség frissítő, élénkítő hatásáról ismert. Az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, amelyet nálunk főként italok alkotóelemeként használnak. Üdítők, koktélok szinte elengedhetetlen alapanyaga, de teaként is gyakran találkozni vele.

A különféle mentákat más-más célra használhatjuk a konyhában. A fodormenta édességek ízesítése mellett a bárányhúshoz is nagyon passzol, míg a borsmenta pulykához vagy gyümölcsökhöz adható.A konyhai felhasználásán kívül kozmetikai szerekbe, fogkrémekbe is bőven kerül.

Számtalan jótékony hatása mellett azért nem árt figyelembe venni a mentában rejlő veszélyeket sem. Gyerekeknek nagyobb adagban – mentol tartalma miatt – egyáltalán nem adható, míg a csombormentát a terhes nőknek is kerülniük kell, mert méhösszehúzódást idézhet elő. Felnőtteknek viszont érdemes a mentát bevenni a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek közé, mert segíti az emésztést, nyugtatja az idegeket, oldja a görcsöket és fehéríti a fogakat is. Megfázás esetén pedig csökkenti a tünetek intenzitását és tisztítja a légutakat.

Receptek, melyekben friss menta található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.