Tomahawk steak citromos-csípős vajjal

írta: Peitli Csilla

A füstös ízeket garantáló kamado vagy keg grillekben készülhez ez az igazán finom és porhanyós steak, ami egy házi készítésű jalapeno paprikás, citromos vajtól lesz igazán különleges és felejthetetlen.


Elkészítési idő: 130 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 2 db tomahawk steak
  • 5 ek tört fekete bors
  • 3 ek fokhagymasó
  • 2 ek majonéz
  • 220 g sózott vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél db jalapeno paprika
  • fél db lilahagyma
  • 1 db citrom - leve, héja

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 120˚C-ra, majd adjunk a faszénhez egy kevés füstölőfát és tegyünk be egy csöpögtető tálcát a rács alá, amibe mehet egy kevés marhahús alaplé.
  2. A tomahawk steaket formázzuk meg és kötözzük a húst a csonthoz egy életkészítéshez ajánlott kötőzőmadzaggal, hogy egyenletesen süljön majd minden része.
  3. A hús fűszerezéséhez keverjük össze a frissen tört bors nagy részét (3 ek) a fokhagymás sóval.
  4. A száraz fűszerkeveréket oszlassuk el a húson, majd ha a grillt elérte a kívánt hőmésélétet, tegyük is fel a rácsokra.
  5. Süssük addig a steaket, amíg a belső hőmérséklete eléri a 47˚C-ot. (Ez körülbelül egy órát vesz igénybe.)
  6. Amíg sül a hús, egy aprítóba dolgozzuk össze a paprikát, a hagymát és a fokhagymát. 
  7. Ezt a keveréket aztán keverjük ki a szobahőmérsékletű vajjal, a citrom levével és héjával, majd dolgozzuk bele a maradék borsot is.
  8. Amikor a steakek elérték a kellő hőmérsékletet, vegyük le őket a grillről, kenjük le őket az ízesített vajjal és csomogoljuk be fóliába 10 perc pihenő erejéig. 
  9. Közben vegyük ki a csöpögtető tálcát és hevítsük fel a grillt 260˚C-ig a pirításhoz.
  10. A 10 perc leteltével csomagoljuk ki a húsokat, kenjük le őket majonézzel is és mehetnek vissza a grillre, ami el nem érik a kívánt állagot. Medium rare-hez oldalanként 1,5 percet, míg mediumhoz 2,5 percet számoljunk.
  11. Egy kis pihentetés után felszeletelve kínáljuk.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.