Tomahawk steak citromos-csípős vajjal
írta: Peitli Csilla
A füstös ízeket garantáló kamado vagy keg grillekben készülhez ez az igazán finom és porhanyós steak, ami egy házi készítésű jalapeno paprikás, citromos vajtól lesz igazán különleges és felejthetetlen.
Hozzávalók:
- 2 db tomahawk steak
- 5 ek tört fekete bors
- 3 ek fokhagymasó
- 2 ek majonéz
- 220 g sózott vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- fél db jalapeno paprika
- fél db lilahagyma
- 1 db citrom - leve, héja
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 120˚C-ra, majd adjunk a faszénhez egy kevés füstölőfát és tegyünk be egy csöpögtető tálcát a rács alá, amibe mehet egy kevés marhahús alaplé.
- A tomahawk steaket formázzuk meg és kötözzük a húst a csonthoz egy életkészítéshez ajánlott kötőzőmadzaggal, hogy egyenletesen süljön majd minden része.
- A hús fűszerezéséhez keverjük össze a frissen tört bors nagy részét (3 ek) a fokhagymás sóval.
- A száraz fűszerkeveréket oszlassuk el a húson, majd ha a grillt elérte a kívánt hőmésélétet, tegyük is fel a rácsokra.
- Süssük addig a steaket, amíg a belső hőmérséklete eléri a 47˚C-ot. (Ez körülbelül egy órát vesz igénybe.)
- Amíg sül a hús, egy aprítóba dolgozzuk össze a paprikát, a hagymát és a fokhagymát.
- Ezt a keveréket aztán keverjük ki a szobahőmérsékletű vajjal, a citrom levével és héjával, majd dolgozzuk bele a maradék borsot is.
- Amikor a steakek elérték a kellő hőmérsékletet, vegyük le őket a grillről, kenjük le őket az ízesített vajjal és csomogoljuk be fóliába 10 perc pihenő erejéig.
- Közben vegyük ki a csöpögtető tálcát és hevítsük fel a grillt 260˚C-ig a pirításhoz.
- A 10 perc leteltével csomagoljuk ki a húsokat, kenjük le őket majonézzel is és mehetnek vissza a grillre, ami el nem érik a kívánt állagot. Medium rare-hez oldalanként 1,5 percet, míg mediumhoz 2,5 percet számoljunk.
- Egy kis pihentetés után felszeletelve kínáljuk.
