Krumplis köret gazdagon jalapenoval és baconnel
írta: Peitli Csilla
A burgonya az egyik legalapvetőbb köret, nem is véletlenül. Bár a diétákból rendszeresen száműzik, valójában egy rendkívül egészséges, rostban és vitaminokban gazdag, finom és laktató ételről van szó, aminek még az ünnepi asztalon is ott a helye. Ez az ízekben gazdag változat még önmagában is tökéletes vacsora.
Hozzávalók:
- 4 db russet burgonya
- 8 szelet bacon
- 1 db lilahagyma
- 1 db jalapeno
- 40 g vaj
- 2 marék reszelt sajt
- ízlés szerint tejföl
- 1 ek snidling
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 160°C-ra.
- A krumplikat mossuk meg (és igény szerint meg is pucolhatjuk, de a héj maradhat is).
- Tegyük őket a öntöttvas serpenyőbe és süssük őket 30 percig.
- Fordítsuk meg a krumplikat és süssük őket újabb 30 percig, hogy teljesen megpuhuljanak.
- Amíg sülnek a krumplik, pirítsuk le a baconszeleteket is, majd a ropogóssá váló darabokat törjük nagyobb egységekre.
- Ha a burgonyák már teljesen puhák, vegyük le őket a grillről, és a serpenyőjükben olvasszuk fel a vajat, majd mehetnek vissza a krumplik.
- Nyomkodjuk bele az edénybe a krumplikat, hogy kilapuljanak egy spatulával vagy a kezünkkel, így nagyobb felületen érintkeznek majd a serpenyővel és ropogósabbak lesznek.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd szórjuk meg a sajttal.
- Ezen a ponton tegyük vissza a grillre és felpörgethetjük egy kicsit a hőfokot is 15 percig, hogy a sajt megolvadjon és a krumplik alja megpiruljon.
- Közben vágjuk vékony karikákra a jalapenot, aprítsuk fel a lilahagymát és a snidlinget.
- Amikor a sajt már szépen bugyog, szórjuk meg a krumplikat a paprikával, a bacon darabokkal és a hagymákkal, majd zárt tető alatt süssük össze még 2-3 percig.
- A grillről levéve melegen, hideg tejföllel kínáljuk!
