Mi az a kamado grill és hogyan használd?

A világot vagy éppen a világhálót járva rengeteg grilltípussal találkozhatunk, amelyek nagy eltérést mutatnak alakjukban, használatukban és a rajtuk készíthető ételek ízét tekintve is. A Kamado grill is egy ilyen változat, amit könnyű felismerni jellegzetes tojásdad megjelenéséről.


A kamado grillek története 3000 éve Kelet-Ázsiában kezdődött. Egy kínai agyagedény mintájára a japánok is elkészítették a saját zárt, vastag falú és hordóformájú sütőjüket, amelynek a kamado nevet adták (ez valójában csak annyit jelent, hogy sütő, tűzhely). Az edény nagyon jó hőtartó és hőkeringető képességgel rendelkezik, ezért amikor a II. világháború után az amerikaik megismerték a japán sütőt, rögtön beleszerettek, és elkészítették a saját változatukat.

Ezeknek a grilleknek a népszerűsége egyre növekszik, de tömegtermékké a hatalmas rajongóbázis ellenére sem vált. Ma már többféle kamado grill is kering a piacon, kezdve a NASA által kifejlesztett speciális kerámiával bevont sütőtől egészen az acél példányokig. Mindegyiknek közös tulajdonsága azonban az eredeti típus kiváló hőtartása és meggyőzően egységes hőeloszlása, mely könnyűvé teszi a sütést.

A faszénnel üzemeltethető kamado grillek közé tartozik a Kamado Joe is, amely egyaránt alkalmas füstölésre, bbq sütésre és kemencés grillezésre, sütésre. Legnagyobb előnye, hogy a hús zárt térben – szinte beavatkozás nélkül – sülhet, hosszú ideig, miközben a kiváló hőtartása miatt a fűtésére sem kell különösebb gondot fordítani. A gazdaságosan üzemeltethető grill, zártságánál fogva hamar eléri a sütési hőmérsékletet, és nagy előnye, hogy bármilyen meleg is a grill belül, ez a külső borításon egyáltalán nem érzékelhető.

Az eltérő méretben kapható kamadók körül egyre nagyobb rajongótábor szerveződik hozzáértők és lelkes amatőrök grillezőiből, ami önmagában is sokat elárul a típus értékéről. A kamado nem véletlenül hódít 3000 év után is. Olcsón és jól használható, tartós, téli-nyári grillezésre egyaránt alkalmas, stabil és nagyon precíz gépezet. Mindezt persze az ára is tükrözi, de a modern használati eszközökkel ellentétben, ezeket nem pár évre gyártják.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.