Profilom 2018. július 18. Szerda - Frigyes
A legtöbb hal és tengeri herkentyű rostszerkezete puhább, mint a húsé, ezért a grillezéskor gyengédebb bánásmódot igényelnek. A fűszerezésük, a sütési hőmérsékletük és a megfordításuk is bizonyos finomságot igényel, és persze különleges grill kiegészítőket.
A zárt vagy nyitott tető kérdése minden grilltípusnál fontos kérdés, melyre ételektől és sütési módoktól függően más-más válasz születhet. A hő egészen másként mozog zárt, mint nyitott tető alatt, és az időjárás is befolyásolhatja a kívánatos megoldást.
A füstölés még sosem volt olyan könnyű, mint a kamado grillel, ami akkor is hozza az autentikus BBQ ízt, ha nem használsz különleges füstölőfákat. A faszenes grillek legjobb tulajdonságait pontossággal és hőkontrollal vegyítő kamadón te is mestere lehetsz a füstölésnek.
Ha a vendégek éhesek és a hús is lekerülhet már a grillről, az még mindig nem jelenti a falatozás kezdetét. Bármilyen csábítónak is hangzik a frissen sült hús felszeletelése, ezt mégsem ajánljuk.
Egy nagyobb partinál a grillezés legkényesebb pontja a logisztika. Mikor és mit süss? Mennyiket egyik és mennyi a másik alapanyagból? Nehéz mindenkit egyszerre asztalhoz ültetni, de ne hagy, hogy ez a nyomás arra kényszerítsen, hogy túl sok mindent süss egyszerre a grillen.
A hús pácolása és a sütés közbeni szósszal kenegetése egészen új dimenziókba képes repíteni a legegyszerűbb húsfajtákat is. A siker azonban, mint oly gyakran, most is az időzítésen múlik. A BBQ szósz nem kerülhet fel túl korán.
Elkészült már? Jó helyen van az étel? Nem ég meg? Ezek azok a kérdések, amelyek miatt ellenállhatatlan vágyat érzünk a sülő étel gyakori ellenőrzésére. Csakhogy a tető állandó nyitogatásával saját munkádat ásod alá. Hogy miért?
A lángok csábításának nehéz ellenállni, van valami megmagyarázhatatlanul szép a felcsapó lángnyelvekben. Ezek ráadásul segítenek megpirítani az étel külsejét, ami ropogós és finom kérget von az étel köré. Akkor mégis miért baj, ha túl sok van belőlük?
A tűz valóban hatékony tisztítószer, és van olyan edény, amelynek tesz jót a hosszú mosószeres áztatás, de a grill kitakarítása mégsem maradhat el. Mert bármit is gondolsz, a korábban leragadt étel nem a legmegfelelőbb ízesítő.
Bekapcsoltad a grillt és azonnal tennéd is fel az ételt? Mindegy, hogy időhiány miatt vagy azért gondolod így, mert a lángok már elég meleget adnak, az előmelegítés kihagyása problémát okozhat. Inkább várj, míg az egész grill átveszi a lángok melegét.
Ha sikerült begyújtani a faszenet, még mindig nincs itt a sütés ideje. Talán ezt a köztes időszakot a legnehezebb kivárni, így nem csoda, ha sokakat legyőz az éhség, és a türelmes várakozás helyett, idő előtt széthúzzák a faszenet a sütéshez.
A faszenes grillek begyújtása türelmet és egy kis rutint igényel, ami – tapasztalattól függetlenül – bárkit kihozhat a béketűrésből. Ilyenkor kerülnek elő a gyorsító módszerek, többek között a gyújtófolyadékok.
A legtöbb zsiradéktól eltérően a vaj (típustól függően) 15 % vizet is tartalmazhat, amely erősen befolyásolja a sütés során tapasztalható viselkedését. Itt jön a képbe a tisztított vaj.
A közvetett vagy indirekt grillezés picivel több technikai odafigyelést igényel, de a gondos előkészület később többszörösen is meghálálja a befektetett energiát. Az indirekt grillezéssel készített étel nehezebben ég meg, és sütés közben sem kell ott állni felette.
Ma már léteznek olyan faszenes grillek, amelyek rendelkeznek beépített hőmérő rendszerrel (ilyen például a Keg), de sok esetben a szakácsnak az érzékeire és tapasztalatára kell hagyatkoznia, ha szeretné megtippelni a grill belső hőmérsékletét. Ehhez szeretnénk most pár tippet adni.
A húshőmérő a precíz (és a kezdő) szakács legjobb barátja. Ennek a kis szerkezetnek a segítségével nem kell a szemre, a kézre vagy a grill körül legyeskedő jóakarók tanácsaira hallgatni, a konkrét értékek feketén-fehéren megmondják, hogy elkészült-e már az étel vagy sem.
Jó esetben a kerti grilledhez többféle grillrács is tartozik. A megjelenésbeli különbségek mellett maguk az anyagok is eltérnek egymástól, így mindegyik más-más étel készítésében jeleskedik.
A boltban kapható grillek alaptartozéka valamilyen grillrács, amelyből legalább egy, jobb esetben több is található a szettben. És akkor ott vannak még a külön kapható rácsok is, mindenféle konstrukcióban. Melyik mire jó és mit válassz? Segítünk a döntésben.
Az öntöttvas edények, rácsok és sütőfelületek nemcsak a konyhában, de a grillezésnél is remek szolgálatot nyújtanak. Sokáig megtartják a hőt, szinte elnyűhetetlenek és sokkal jobban felmelegszenek, mint más felületek. Akkor se szabadulj meg hát tőlük, ha elkezdenének rozsdásodni, a folyamat visszafordítható.
A hagymafélék remek alapanyagok grillezéshez, mert könnyű őket megsütni és szinte egyikkel sem lehet mellélőni. A piacon jelenleg kapható többféle hagyma azonban más-más ízzel gazdagítja az ételt, így nem mindegy mihez melyiket használod.
A húsok sütésénél gyakran felmerül a kérdés, hogy csonttal együtt érdemes-e őket elkészíteni vagy célszerűbb a grillezés előtt eltávolítani a csontot és úgy feltenni a rácsra az ételt? A csont hozzáad bármit is az ízhez vagy csak bonyolítja a dolgokat?
A tökéletes steak elkészítésének egyik utolsó, de nem kevésbé fontos lépése a pihentetés. Ez az a pont, ahol ha eddig mindent jól is csináltál, még mindig elronthatod a végeredményt. De vajon tényleg olyan fontos az a pár perces pihenő?
A ropogós bőrű grillcsirke egyaránt slágerétel kicsiknél és nagyoknál, a grillezésről még sem ez jut elsőre az eszünkbe. A nyárson sütés ugyanis sokakat elrettent, pedig a legtöbb professzionális gázgrillnek szériatartozéka a rotisserie szett. A hosszú sütési idő, a munkaigényes grillezés és a jókora nyárs látványa valóban rémisztő lehet, de megéri legyőzni az ellenérzéseket.
A grillezés igazi nyári program, de ez nem jelenti azt, hogy időnként nem kell szembesülni a széllel és esővel a parázsló faszén mellett állva. Ha a kerti parti vagy a sütögetés napján borult az idő, nem kell lemondani a finom falatokról, elég betartani pár trükköt és az eredmény továbbra is garantált.
Sokan óvakodnak a gázgrillek használatától, de rossz idő esetén sokkal könnyebb velük dolgozni, mint faszenes társaikkal. Óriási szélben mutatkozik meg igazán a gázgrillek egyenletes teljesítményének ereje, de a velük való sütéshez is jó tudni pár apró trükköt.
A családi grillezést nem mindig előzheti meg szorgos előkészület, van, hogy percek alatt kell a rácsra ügyeskedni az ételt. Ilyenkor nincs idő a hosszan készülő házi szószok és pácok összedobására sem, de ettől még nem kell beérni az egyen ízű bolti készítményekkel.
A jó steak elkészítését komoly misztikum lengi körül. Mindenkinek van valami tuti tippje, egyéni trükkje, de pár dologban a sokat látott grillezők egyetértenek. Ilyen a steak kéregképzésének fontossága.
A szabadtéri faszenes sütés természetes velejárója a füst, ami kellemes aromát ad a sülő ételnek. Ennek kiegészítésére (és a gázgrillekhez) használhatsz füstölőfát, ami még tovább mélyíti a füstös ízt. Füstölőfából viszont rengeteg fajta létezik, így most adunk egy kis segítséget, hogy melyiket válaszd és hogyan használd.
A grillételek sorában előkelő helyet foglal el a hot dog, ami egyszerű feltétekkel kedv szerint variálható és semmilyen különleges hozzávalót nem igényel. Még a rossz hot dog is finom, de a jó hot dog igazi csemege. Jöjjön 5 tipp az íncsiklandó, de jelentősen alulértékelt virslik elkészítéséhez.
Az ideiglenesen összefércelt grilleken kívül, minden grilltípus rendszeres takarítást igényel. Mindegy, hogy gázgrilled vagy faszenes sütőd van, a feladat adott, legfeljebb a kivitelezésben lehetnek eltérések. Adunk néhány tippet, amit típustól függetlenül érdemes betartani.
Kerti sütögetéshez ideális választás a húspogácsa, hiszen fűszerezése szabadon variálható, kis étkűeknek salátával, nagyétkűeknek pedig zsömlével tálalható és a különféle szószokkal végtelen számú ízkombináció készíthető alig pár mozdulattal. Gyorsan elkészül és nagy társaságok jól lakatásához is tökéletes. Jöjjön néhány tipp, hogy a hamburger ne csak praktikus, hanem tényleg felejthetetlen válasz
Az egyes grilltípusok ellen és mellett is rengeteg érvet fel lehet sorakoztatni, a faszén grillek ellenzői gyakran hangoztatják a nehéz begyújtás problémáját. Ennek leküzdéséhez szeretnénk pár tanácsot adni, hogy még kezdőként se okozzon kellemetlenséget a grillezés legelső lépése.
A nagy grillezések alkalmával a rácsra általában valamilyen testesebb hús, leggyakrabban marha kerül, ami az egész társaságot jól lakatja. Nem szabad azonban alábecsülni a soványabb húsok ízét sem. Kifejezetten előnyös oldalukról mutatkoznak be a grillen készült sovány húsok, de van pár alapszabály, amit ehhez muszáj betartani.
A grillezés egy végtelen variációkra épülő kreatív játék, aminek fődíja: rengeteg tapasztalat, és ha szerencsések vagyunk, akkor egy finom ebéd. A tűzön sütés minden alapanyagnak jót tesz, még azokkal is csodát művel, amiket normális körülmények között eszünkbe sem jutna megsütni. Jöjjön három igen szokatlan grill alapanyag!
A húsok, köretnek való zöldségek grillezése mellett rengeteg olyan recept van, amiket olvasva kénytelenek vagyunk rájönni, hogy a grill milyen sokoldalú eszköz. A sütik, gyümölcsök, kagylók mellett, fűszereket is grillezhetünk. De nem valami más alapanyaggal együtt, hanem magában.
Ha már unod a BBQ szószokat és szeretnél a paradicsomos, édes ízektől elrugaszkodni, akkor most jól figyelj. Bemutatunk 3 olyan pácot, amiben híre sincs a cukornak és a paradicsomnak, mégis remekül illenek a húsokhoz.
A grillezésről elsősorban a húsételek készítése jut az ember eszébe, pedig egy kis logisztikával akár az egész menüsor sülhet a rácsokon. Az édességek grillezése egyáltalán nem bonyolult folyamat és általában pár percnél nem is vesz több időt igénybe, így akár a húsok előtt el is készülhet.
A füstölés kellemes aromát ad a húsoknak, sajtoknak, zöldségeknek, de bármilyen könnyűnek is tűnik a folyamat, egyáltalán nem mindegy hogyan, mikor és meddig füstölsz. Na és hogy mivel.
A grillezés során használt szószok, pácok és fűszerkeverékek gyakran tartalmaznak valamilyen cukros összetevőt, amely hihetetlen ízeket csalogat elő a húsból, ha jól használja az ember. De amilyen potenciál rejlik a cukorban, épp olyan veszélyes is. A siker érdekében elengedhetetlen pár alapszabály betartása:
A világot vagy éppen a világhálót járva rengeteg grilltípussal találkozhatunk, amelyek nagy eltérést mutatnak alakjukban, használatukban és a rajtuk készíthető ételek ízét tekintve is. A Kamado grill is egy ilyen változat, amit könnyű felismerni jellegzetes tojásdad megjelenéséről.
Szereted a grillezést, de unod, hogy sokat kell várnod, míg a faszén eléri a sütési hőmérsékletet? Nincs elég helyed egy termetes grill felállításához vagy nem szeretnél a nyílt tűzzel bajlódni? Akkor a Lótusz grillt neked találták ki.
A modern grilleket látva nem is kérdés, hogy a technikai fejlődés könnyebbé teszi a sütést és vele együtt az életünket is. A most bemutatásra kerülő szerkezet még egyszerűbbé és kényelmesebbé változtatja a grillezést. Készítői legalábbis ezt ígérik.
A grillcsirkét még azok is ismerik, akik nem rendelkeznek otthoni grillezővel. Hozzájutni egyáltalán nem nehéz, sőt első ránézésre sokkal egyszerűbbnek tűnik megvenni, mint a házi rotisserie nyárson elkészíteni a saját grill csirkét. Pedig nem is olyan bonyolult az önmagától forgó nyárs kezelése, és a vele való sütés. Ehhez jöjjön pár hasznos tipp.
A grillezés szó hallatán sült húsok, hot dogok és színes zöldségkatonák lepik el a lelki szemeink előtt feltáruló képeket. Egy jól működő grill azonban még ennél is többre képes, szinte nincs olyan étel, amit ne lehetne elkészíteni rajta. Jöjjön pár olyan fogás, ami nem elsőként jut eszedbe. És nem is másodszorra.
A nyílt lánggal dolgozó grillek esetén szinte kikerülhetetlen, hogy időnként fellángoljon a helyzet. A fel-felcsapó lángokat okozhatja a lecsöpögő zsír, a feltámadó szél, de bármi is az oka, a sütést kedvezőtlenül befolyásolja. Mit tehetsz ellene?
A grillezés igazi kaland, amely mindig más és más végeredménnyel kecsegtet. Ez ugyan sok veszélyt is rejthet magában, de annál nagyobb a kihívás. Nemcsak az alapanyagokkal, de már a sütéshez használt kellékekkel is játszhatsz, hogy megbolondítsd a készülő ételt. Plusz aromákat adhatsz a húsnak füstöléssel, különféle fák, faszén használatával, de a házi patikából a teák is alkalmasak erre.
Magyarországon sokkal kevesebb hal fogy éves szinten, mint más országokban és döntően az is karácsonykor. Pedig a grillezett halból gyorsan elkészíthető változatos fogásokat alkothatunk nyáron is, amelyeknek meg van az a tagadhatatlan előnyük, hogy nem terhelik meg a gyomrot a nagy hőségben. Grillezett halat készíthetünk egész halból, filéből vagy szeletből, mindenképpen ízletes végeredmény lesz a
Zöldséget grillezni az egyik legkönnyebb dolog, ami azon túl, hogy nem igényel különösebb odafigyelést sem, még igen izgalmas ízeket is tartogat számunkra.
Bármilyen furcsán hangzik is elsőre, akár levest is készíthetsz kerti grilleden. És ezt nem most találtuk ki: ennek az ételtípusnak hosszú történelme van. Grillezett leves alatt persze nem az áramszünet esetén, grillen melegített levesre vagy a gyorsan elkészülő instant változatra kell gondolni, hanem a hamisítatlan grilles íz belecsempészésére a tápláló levesekbe.
Vajon mi köze van a legendás autómágnásnak a kerti grillek világához? És a modern tömeggyártás atyjaként elhíresült Ford tervezőasztaláról hogyan kerülhetett le egy faszén brikett prototípusa?
Folytatódik sorozatunk, melyben olyan apró trükkökre hívjuk fel a hozzád hasonló grillezni vágyó lelkes amatőrök figyelmét, amelyek megkönnyíthetik a kezdetet. A receptek sokszor nem részletezik a munkafolyamatot, csak a lényegre koncentrálnak, magától értetődőnek véve, hogy az olvasó mindennel tisztában van, pedig sokszor igencsak jól jönnének az extra tanácsok.
A különböző típusú rákok a tenger gyümölcsei között is előkelő helyet foglalnak el a kedvenc grillezendő alapanyagok képzeletbeli listáján. Gyorsan, alig pár perc alatt átsülnek, hogy a hálás közönség szinte azonnal a tányérján köszönthesse a finom falatokat. Beszerzésük is egyre könnyebbé vált itthon, így érdemes felvenni a csirkék és zöldségek mellé a grillrepertoárba. Pár dolgot azonban muszáj
A gyümölcs nagyon hálás grillalapanyag, mert könnyű elkészíteni, és nagyon hamar meg is van. A magas víz és cukorkoncentrációval rendelkező finomságok pár perc alatt karamellizálódnak, és szinte egyéb hozzávaló nélkül is isteni csemegévé sülnek.
A grillezés látszólag nagyon egyszerű dolog. Nem kell hozzá más csak tűz (hőforrás), élelmiszer és valami, ami ezt a kettőt elválasztja egymástól. Ahhoz azonban, hogy valóban élvezetes és jól elkészített végeredményt kapjunk, ennél több mindenre érdemes odafigyelni. Íme, 10 alapszabály, melyek betartása jelentősen megkönnyítheti az életed.
A gomba magas víztartalmánál fogva különösen alkalmas grillezésre, hiszen a magas, direkt sütési hőmérséklet ellenére sem szárad ki, hanem finom puha marad (amennyiben persze nincs túlsütve). Az eltérő nagyságú gombákból azonban más-más sütési módszerrel lehet kihozni a maximumot.
A grillezésről elsősorban a nyári mulatság, a szabadtéri kellemes hangulatú sütögetés jut eszünkbe, pedig vészhelyzetben is bevethető. Bár manapság nem túl gyakori a hosszan tartó áramszünet, mégis könnyen előfordul, hogy a villany kimaradásával elveszítjük a mikrót, a villanytűzhelyt, de még a vízforralót is. De ha ilyenkor sem akarsz hideget enni, bátran fordulj a független energiaforrással dolg
A grillezés nem veszélytelen tevékenység, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy évente több tucat sérülést okoz a tűz gondatlan használata, a gázszivárgás vagy a nem megfelelően karbantartott grillek hirtelen berobbanása.Noha a mai modern grillek már nagyon is biztonságosak, az emberi türelmetlenség, oda nem figyelés továbbra is gondot okoz.Íme, 7 alapszabály, amit feltétlenül be kell tartani a b
Az egyszerűbb, egy sütőfelülettel rendelkező grillek mellett bőven lehet kapni olyan komolyabb darabokat is, amelyek több lehetőséget rejtenek magukban.Ha valóban sokoldalú grillre vágysz, ezeket ne hagyd le a bevásárlólistádról!OldalégőkA nagyobb méretű grilleket gyakran szerelik fel úgynevezett oldalégővel, mely a sütőfelülettől függetlenül kezelhető.Az egy vagy két égőfejjel kapható kiegészítő
A szabadtéri sütögetés hazai repertoárja egyre szélesebb.Bográcsozás és szalonnasütés mellett mind többen vannak azok, akik rendszeresen hódolnak a grillezés szenvedélyének is.Vagy lehet, hogy épp a barbecue oltárára kerül a húsáldozat? Mi a különbség, és van egyáltalán eltérés a grillezés és a BBQ között? Bármit is hittünk korábban, azt le kell szögezni, hogy van különbség a BBQ és a grillezés kö
Egy baráti társaságban eltöltött kerti parti kellemes kikapcsolódást jelent a napi hajtós rutinból. A finom italok és a jó zene mellett azonban arra is érdemes kellő figyelmet fordítani, hogy mit tálalunk a vendégek elé, és hogy min sütjük meg mindezt. A kerti partik szinte elengedhetetlen kelléke a grillezés. Nyílt tűzön az ételek ízesebbek és az sem utolsó szempont, hogy a kertben felállított gr