Mire figyelj, ha alkohol is van a grillpácban?

Sör, bor, rum, tequila. Az alkoholos italok izgalmas hozzávalói lehetnek a húsok, zöldségek pácainak, amelyekkel érdemes kísérletezni. A nem megfelelő használat azonban bosszúságokhoz, egyenetlen sütéshez és nem kívánatos fellángolásokhoz vezethetnek. Íme pár tanács, hogy ezekbe ne fuss bele.


Sör csirkéhez és rákokhoz, tequila csirkéhez, rum és bourbon marhához. Fehér húsokhoz fehérbor, vörös húsokhoz testes vörösbor illik. A grillezéshez használható alkoholok listája szinte végtelen, csakúgy, mint a változatosság, ami ezekben az ízekben, aromákban rejlik. Az alkoholos pácok kihozzák a hús és a sült zöldségek ízét, izgalmas felhangokkal gazdagítva az ételeket, ha jól csinálod. De mi is jelent pontosan a jól ebben az esetben?

Gyakori tévhit, hogy az alkohol puhítja a húst. A valóságban erre nem igen számíthatsz, viszont, ha előkezelés nélkül használsz alkoholos pácot, akkor túlsütheted az ételek felszínét. Mivel az alkohol megül az élelmiszerek felszínén, ezért gyorsítja annak sülését, előidézve az egyenetlen sütést. A felszín gyorsabban elkészül, csalóka képet ad az étel általános állapotáról, így belül könnyen nyers marad majd az étel. Ráadásul az alkohol akadályozza a pác fűszereinek behatolását az ételbe. Ezért az a legbölcsebb, ha előbb megszabadulsz magától az alkohol tartalomtól. 

Ezt elérheted a pác előfőzésével vagy sülés közbeni meggyújtásával. Ez utóbbit óvatosan, egy szál gyufával végezd, az éghető anyagoktól távol. (Ebbe a ruhaujjadat is számítsd bele.) Amikor a kékes lángok elhalnak (és már nem érzed az alkohol erős illatát), az alkoholtartalom többsége oda, és maradnak az ízletes aromák. Ha a pác előfőzését választod, mindenképpen várd meg a teljes kihűlését mielőtt hozzáadod a húst. Így elkerülheted, hogy idő előtt elkezdjen főni a hús!

A hús pácolás után visszamaradt mennyiségét szószként is újra használhatod. Ebben az esetben kezd el főzni a hús nélküli páclét (fontos, hogy ne forrald), amíg meg nem jelenik a fehéres kicsapódás. Ezt szedd le és sűrítsd tovább a pácot. Amikor elér egy sűrűbb, szószos állagot tehetsz bele még több friss fűszert, hagymát, esetleg egy kis alaplét, hogy több legyen. Tálaláskor ezzel a szósszal kínálhatod a sült zöldséget és húst a további ízgazdagítás reményében.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.