borsmustár

A bormustár a káposztafélék családjába tartozó saláta és fűszernövény, amit itthon inkább a rukkola vagy rucola néven ismerünk. Készül belőle olaj is, de leggyakrabban zöldsalátaként kerül az asztalra.

Jellegzetes, enyhén csípős, földimogyoróra emlékeztető íze frissen élvezhető igazán, ezért nyersen fogyasszuk.Csinálhatunk belőle pesztót is, de keverhető már elkészült rizottóba vagy feltétként (szintén frissen) a kisült pizzára tehető. Minimális fűszerezést igényel, elég pár csepp balzsamecet, citromlé vagy dióolaj, hogy tökéletes salátává váljon. Jól illik továbbá a túróhoz és a sajtfélékkel is jóízű kombinációt alkot.

Az ókortól kezdve népszerű salátanövény a borsmustár, amit könnyű termeszthetősége miatt szerettek, de egy időben afrodiziákumnak is tartották. Vitaminokban gazdag (K-, C-, A-vitamin) növény, aminek nem csak a levele, de a virága és a magja is ehető. Javítja az emésztést, fokozza az étvágyat és baktériumölő hatása is ismert, eltartani viszont nem lehet sokáig. A leszedése vagy vásárlása után egy-két napig áll csak el, tehát azonnal fel kell használni.

Receptek, melyekben borsmustár található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.