Ünnepi töltött sertéskaraj

írta: Bácsalmási Katalin

A fűszeres darált hússal töltött porhanyós sertéskaraj egy lenyűgöző, látványos főétel, mely tökéletes vasárnapi vagy ünnepi ebéd. A sajtos, spenótos, darált húsos töltelék nagyszerűen illik a szárazabb karajhoz, a füstölés pedig igazi mélységet kölcsönöz az egész kompozíciónak. Nem tudunk mást mondani: ki kell próbálnod ezt a receptet!


Elkészítési idő: 180-240 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 70-90 dkg sertéskaraj
  • 2 evőkanál BBQ szárazpác
  • 1 doboz krémsajt
  • 1 db jalapeno paprika (kockázva, magozva)
  • 1 csésze friss spenót (apróra vágva)
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 0,5 evőkanál fokhagyma por
  • 0,5 evőkanál vöröshagymapor
  • ízlés szerint só és bors
  • 1 csésze reszelt sajt (pl: pepper jack) külön szervírozva

Elkészítés:

1. Melegítse elő a Kamado Joe grill készüléket 120 °C-ra, helyezze be a hőterelőket és készítse elő a grillt közvetett sütésre. Tegyen pár illatosabb füstölőfa darabot a tűztérbe (például pekándiót vagy almát) a füstös ízért.

2. Óvatosan bontsa szét és nyissa ki a sertéskarajt, hogy lapos húsfelületet kapjon, mely körülbelül 0,5-1 cm vastagságú. Így egyenletes felületet kap a töltelék rétegzéséhez.

3. Egy nagy tálban keverje össze a darált sertéshúst, a krémsajtot, az apróra vágott spenótot, a kockára vágott jalapeñót, a sót, a borsot, valamint a hagyma- és fokhagyma port. Keverje alaposan össze. A reszelt sajtot tegye félre a későbbre.

4. A sertéshúsos tölteléket vékony, egyenletes rétegben oszlassa a karajon. Szórja rá a reszelt pepper jack sajtot. Tekerje szorosan össze a karajt, majd kösse össze grill cérnával.

5. A tekercset vonja be egyenletesen a BBQ fűszerkeverékkel.

6. Tegye fel a grillre a töltött sertéskarajt és süsse 120 °C-on 2–3 órán át, vagy amíg a belső hőmérséklet el nem éri a legalább 70 °C-t. Mivel ez egy vastagabb, hússal töltött fogás, az sem baj, ha a belső hőmérséklet eléri a 75 °C-t. 

7. Ha elkészült, vegye le a grillről, és hagyja pihenni 15–20 percig. Szeletelje fel, és melegen tálalja.

8. Köretként adjon mellé sült zöldségeket, például sárgarépát, hagymát, póréhagymát vagy salátát.

Jó étvágyat!

 

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.