Olaszos csirkenyárs grillen
írta: Bácsalmási Katalin
Képzeld el a nyári esték illatát, ahogy a grillen sistereg a finom, olaszos fűszerekkel átitatott csirke. Ez a recept egy igazi ízutazás a mediterrán térségbe, ahol a friss zöldségek és az aromás fűszerek tökéletes harmóniában olvadnak össze a szaftos csirkemell falatokkal. Ez a grill recept nemcsak egyszerűen elkészíthető, de látványos és ínycsiklandó fogás, amely garantáltan leveszi a lábáról a vendégeidet vagy éppen feldobja a családi vacsorát a teraszon.
Hozzávalók:
- 600 gramm csirkemell filé
- 1 db kaliforniai paprika (piros)
- 1 db kaliforniai paprika (sárga)
- 1 fej vöröshagyma
- 200 gramm koktél paradicsom
- 2 evőkanál friss bazsalikom (apróra vágva)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 4 evőkanál szűz olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 0,5 teáskanál szárított kakukkfű
- ízlés szerint só
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- fa vagy bambusz nyársak
Elkészítés:
Elkészítés:
- Pác készítése: Egy közepes tálban keverd össze az apróra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a balzsamecetet, az oregánót, a kakukkfüvet, a sót és a borsot.
- Csirke pácolása: Add hozzá a csirkekockákat a páchoz, és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol bevonja. Fedd le a tálat, és tedd a hűtőbe legalább 30 percre, de akár több órára is a még intenzívebb ízekért.
- Nyársak összeállítása: Vedd ki a csirkét a hűtőből. Fűzd fel a csirkekockákat a nyársakra felváltva a kaliforniai paprika kockákkal, a vöröshagyma cikkekkel és a koktélparadicsomokkal. Próbáld úgy elrendezni a hozzávalókat, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett, így a hő egyenletesen érheti őket. Ha fa nyársat használsz, áztasd be őket legalább 30 percre hideg vízbe, hogy ne égjenek meg a grillen.
- Grillezés előkészítése: Melegítsd elő a gázgrillt közepes hőfokra. Tisztítsd meg a grillrácsot, és enyhén olajozd be, hogy a nyársak ne ragadjanak le.
- Grillezés: Helyezd a csirkenyársakat a forró grillrácsra. Grillen süsd őket oldalanként kb. 4-5 percig, vagy amíg a csirke teljesen átsül és aranybarna színt kap. Fordítsd meg a nyársakat időnként, hogy egyenletesen süljenek. A belső hőmérsékletnek el kell érnie a 74°C-ot.
- Tálalás: Vedd le a kész csirkenyársakat a grillről, és tálald frissen. Kínálhatsz mellé friss salátát, grillezett zöldségeket vagy akár egy könnyű rizst is.
Tipp:
- A páchoz adhatsz egy kevés reszelt citromhéjat vagy citromlevet is a frissességért.
- Ha szereted a pikáns ízeket, adhatsz egy csipetnyi chilipelyhet a páchoz.
- A zöldségeket ízlésed szerint variálhatod, például cukkinit vagy padlizsánt is használhatsz.
Jó étvágyat!