Milyen rácsot vegyél a grillhez?

A boltban kapható grillek alaptartozéka valamilyen grillrács, amelyből legalább egy, jobb esetben több is található a szettben. És akkor ott vannak még a külön kapható rácsok is, mindenféle konstrukcióban. Melyik mire jó és mit válassz? Segítünk a döntésben!


Öntöttvas rács

A rácsok között a legnehezebb, már ránézésre is (tapintásra meg pláne) könnyű megkülönböztetni a többitől. Színe általában sötét, típusai széles körben mozognak. Az egyszerű lapoktól kezdve a klasszikus rácsig minden megtalálható öntöttvas formában. Legnagyobb előnye a kiváló hőtartása, emellett ez a rács hagyja a legszebb grilljeleket is. A rozsdásodás ellen viszont rendszeresen olajozni kell a rácsot.

Rozsamentes acél rács

Az öntöttvashoz képest könnyebb konstrukció, de ez is nagyon tartós. A meleget nem tartja olyan jól, de a rozsdásodás jóval tovább elkerüli, mint vas társát, és a karbantartása, tisztítása is sokkal egyszerűbb.

Krómbevonatú rács

Kiváló kezdő szett, már csak a remek árfekvése miatt is. Tartóssága ennek megfelelően nem kiemelkedő, de ennél a típusnál a legnagyobb gondot a rozsdásodás jelenti. Ez főként akkor komoly probléma, ha a grill állandóan a szabadban van, esetleg a téli tárolása sem teljesen csapadékmentes közegben történik.

Kerámiabevonatú rács

Ha szeretnéd élvezni az öntöttvas hőtartását a karbantartásával járó problémák nélkül, akkor a kerámiabevonatos rács a megfelelő megoldás. Mindaddig, amíg a kerámiaréteg sértetlen, képes hozni az öntöttvas előnyeit, míg a vele járó macerákat elfelejtheted. Létezik belőle öntöttvas és acél alapú rács is, mindkettő kiváló választás. A tartósság lehet itt is gyenge pont, idővel ugyanis megreped és letöredezik a bevonat, még akkor is, ha nem használsz durva fém eszközöket és a dobálást is elfelejted.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.