Kerüld el a fellángolásokat a grillezésnél

A grillezéskor előforduló fellángolások ellen hamar megtanuljuk, hogy védekezni kell. De vajon mi az oka, annak, hogy a profik annyira tartanak ettől a természetes jelenségtől? Milyen problémát okozhat egy fellángolás?


Amikor az ételből zsír vagy szaft csöpög az alatt található nyílt lángra, az hirtelen belobbantja a tüzet és akár egészen magasra is fellőheti a lángot. Ez egyrészt veszélyes a grillezőre nézve, hiszen aki épp ott áll, könnyen megpörkölődhet. Másrészt pedig az ételre nézve is előnytelen. Miért?

A fellángolások nyomán az ételek külseje megég, ami a rákkeltő, karcinogén anyagok létrejöttét segíti. Ráadásul az étel íze is keserűvé válhat, arról a kockázatról nem is beszélve, hogy ha kívülről már késznek is tűnik az étel, belül még nyers lehet. Az ilyen csalóka látszat rossz ízélményhez, de a sületlen sertés és csirke esetében komoly megbetegedésekhez is vezethet.

A fellángolásokat tehát érdemes a minimumon tartani vagy arrébb mozgatni a húst, ha éppen egy nagyobb lángoszlop van kialakulóban. Ezzel védhetjük az ételt és saját egészségünket is.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.