Egy hasznos tipp, hogy finomabb legyen a grillétel

Ha a vendégek éhesek és a hús is lekerülhet már a grillről, az még mindig nem jelenti a falatozás kezdetét. Bármilyen csábítónak is hangzik a frissen sült hús felszeletelése, ezt mégsem ajánljuk.


Azon túl, hogy a tűzforró étel könnyen megégetheti bárki száját, a húsételek azonnali szervírozása az ételnek sem tesz jót. A zöldségekkel, kenyérfélékkel más a helyzet, de a húsnak szüksége van egy kis pihentetésre, hogy elérje a tökéletes ízt és állagot. A dolog magyarázata a hús belsejében tapasztalható eltérő hőmérsékletre vezethető vissza. Hogy ez mennyiben befolyásolja az ízt?

Nagyon is. Sülés közben (húson belüli egyenletlen hőeloszlás miatt) a szaft nem egyformán helyezkedik el a húsban, ami egyenetlen ízt és állagot is eredményez. Ha nedvesség eloszlása előtt kerül sor a hús felvágására, a finom szaftból nagyon sok távozik.

Ha viszont adsz egy kis időt a húsnak (egyenes felületen, zárt térben) a pihenésre az ízzel teli szaft szétoszlik a húsban, sűrűbbé válik és nehezebben folyik ki, amikor szeleteled. A 10-15 perces pihentetés (nagyobb húsok esetén ez több is lehet) jót tesz az íznek, de ezen idő alatt óhatatlanul hűl az étel. Ezt a problémát a legegyszerűbben úgy tudod kiküszöbölni, hogy ha tálalás előtt 30 másodpercre (!) visszarakod az ételt a grillre, a legnagyobb hőfokon.

Ha igazán meleg grillt szeretnél, szerezz be egy kamado grillt, mely legendásan nagy hő elérésére képes és most kedvezményes áron a tiéd lehet.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.