Hogyan pácoljon csirkét grillezéshez

A csirke kezdők és haladók részére is bátran ajánlható alapanyag, mert viszonylag rövid a sütési ideje és ízei is szabadon variálhatóak. A pácoláshoz azonban jól jöhet néhány tanács, mert kicsit máshogy történik, mint a marha vagy a sertés esetén.


Az idő

A csirke pácolásához nincs szükség hosszú órákra. A hús könnyen átveszi a nedves pácok ízét, ami segít megpuhítani a húst is, így az öregebb húsoknál lehet emelni a pácolás idejét, de alapvetően 30 perctől 3 óráig érdemes gondolkodni.

Az olaj

A csirke kifejezetten szereti a nedves pácot, aminek az alapja lehet az olaj. Érdemes valamilyen semlegesebb olajat választani, mondjuk napraforgót, a szűz olívaolajat pedig megtartani salátákhoz.

A savak

A pác tartalmazzon valamilyen savas elemet. Ezektől lesz porhanyós és omlós a csirke, így ha csak egy keveset is, de érdemes a pácba tenni. A leggyakoribb savak az ecet vagy a citromlé.

A cukor

A cukor segíti a Maillard-reakciót, amitől az a finom réteg keletkezik a hús felszínén. A méz vagy a barna cukor a legáltalánosabb választás, bármelyik mellett is döntsön, egy kevés is elég belőlük.

A fűszerek

A csirke nagyon elfogadó a fűszerekkel, szinte nincs is olyan, ami ne menne a húshoz. Egyszerre azonban ne használjon sokat, mert nem érvényesülnek külön az ízek egy nagyobb dömpingben. Ha kész fűszerkeveréket használ, mindig ellenőrizze, hogy tartalmaz-e hozzáadott sót, és ehhez mérten sózza a húst.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.