Hogyan készítsünk egészséges hamburgert?

A hamburger a világ egyik legnépszerűbb étele. Amint véget ér a rossz idő és előkerülnek a grillek szinte nincs is olyan grill-fanatikus, aki ne készítene hamburgert ebédre, vacsorára, uzsonnára vagy csak úgy. Olyan ez, mint Gombóc Artúr és a csokoládé. Ha éppen fogyókúrázik és szeretne pár kilót leadni a strandszezon kezdetéig, esetleg szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét vagy egyszerűen az egészséges ételeket részesíti előnyben, akkor tiltólistára kerül ez a fenséges étel. Pedig nem kell lemondani a hamburgerről ekkor sem! Egyszerűen figyeljen oda az alábbi pár dologra és nyugodtan beillesztheti diétájába is ezt a fogást!


Ha betartja az alábbi tippeket, nem kell lemondania a hamburger élvezetéről fogyókúra vagy diéta alatt sem. Mutatjuk, hogy mire figyeljen!

1. Válasszon sovány darált marhahúst. Ha ragaszkodik a klasszikus marhaburgerhez, akkor mindenképpen sovány darált húst (5-10% zsírtartalom) válasszon. Ez még a legszigorúbb diétába is belefér egyszer-egyszer. Ráadásul ne feledkezzünk meg a sovány marhahúsban található, a szervezetünk számára kifejezetten hasznos tápanyagokról sem: a marhahús tartalmazza a testünk növekedéséhez és szervezetünk működéséhez szükséges összes esszenciális aminosavat. A kiváló minőségű fehérje fogyasztása kifejezetten hasznos, ha az izomtömegünk növelése vagy fenntartása a célunk. A marhahús bőséges mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között B12-vitamint, cinket, szelént, vasat, niacint, B6-vitamint és foszfort.

2. Figyeljen oda az adagokra! Fogyókúra vagy diéta során rendkívül fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő adagokra. Ne készítsen óriás burgereket, hiszen ha már ott van a tányérján, akkor biztosan meg is fogja azt enni. Süssön kisebb húspogácsákat, fogyasszon hozzá rengeteg zöldséget és higgye el, azzal is jól fog lakni.

3. Készítse grillen a hamburgerhúst! Grillen való sütés közben a húsban található zsír lecsöpög, így a kész hamburgerhús sokkal kevesebb zsírt tartalmaz, mintha serpenyőben készítette volna el.

4. Próbálja ki a pulykahúsból, halból készült hamburgert is! Válasszon sovány darált pulykát vagy készítsen burgert tonhalból, lazacból vagy tilápiából. A megfelelő fűszerezéssel páratlanul finom és egészséges hamburgert varázsolhat!

5. Készítsen vegaburgert! Az igazán kísérletező kedvűek hús helyett tehetnek grillezett portobello gombát, tofut vagy babból, csicseriborsóból vagy gabonából készült pogácsát a burgerbe. Itt is a fűszerezés a kulcs!

6. Hagyja el a hagyományos hamburger zsömlét! Ha a hagyományos hamburger zsömle helyett teljes kiőrlésű házi bucit süt, akkor már rengeteg kalóriát megspórolt. Ha még ennél is diétásabb megoldást keres, akkor zsemle helyett tegye a hamburgerhúst salátalevélbe, grillezett padlizsán vagy cukkini karikák közé.

7. Figyeljen arra is, hogy mit tesz a hamburgerbe. A ketchup és a majonéz rengeteg cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz. Készítsen otthon egy friss paradicsom salsát, görög joghurtos-zöldfűszeres mártogatóst, avokádós krémet vagy hummuszt és ezzel helyettesítse a gyári szószokat.

8. A nagy sajt kérdés… Sokak szerint sajt nélkül nem lehet igazán jó burgert készíteni. DE sajnos azt is tudjuk, hogy a sajt rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaz. Vásároljon zsírszegény vagy növényi sajtot vagy próbálja ki a feta és kecske sajtokat, melyekből erős ízük miatt sokkal kevesebb is elegendő.

9. Hagyja el a sült krumplit, kólát, sört. Ha valóban egészséges hamburgert készít, akkor inkább egyen meg belőle kettőt, de hagyja el a kalóriabombának számító sült krumplit és cukros, alkoholos üdítőket. Igyon ízesített vizet, egy laza fröccsöt és egyen a hamburger mellé sok-sok zöldséget.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.