Hasznos tippek halgrillezéshez?

Magyarországon sokkal kevesebb hal fogy éves szinten, mint más országokban és döntően az is karácsonykor. Pedig a grillezett halból gyorsan elkészíthető változatos fogásokat alkothatunk nyáron is, amelyeknek meg van az a tagadhatatlan előnyük, hogy nem terhelik meg a gyomrot a nagy hőségben.


Grillezett halat készíthetünk egész halból, filéből vagy szeletből, mindenképpen ízletes végeredmény lesz a jutalmunk. Persze a halak grillezésénél is van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. A legfontosabb talán mégis az, hogy ne félj belevágni. Már itthon is egyre szélesebb halválaszték áll rendelkezésre, így akkor is bizton megtalálod a neked valót, ha nem szereted a „pocsolya ízű” tavi halakat. Rengeteg tengeri vagy folyami hal közül választhatsz, a grillen mindegyik jól mutat.

A halak grillezésének nehézsége nem is annyira magában a sütésen keresendő, hanem a körítésben. Mit értünk ez alatt? Az előkészületet illetve a sütést könnyítő fortélyokat. Az első ilyen a zsiradék hozzáadása. Bármilyen halat is válassz, ügyelj arra, hogy sütés előtt alaposan kend le olajjal mindenütt. Így elkerülheted, hogy odaragadjon a rácsra és idő előtt szétessen a puhára sült halacska. Az egészben sütött halnál a bőr segít egyben tartani a lemezekre szétváló húst, de a szeletnél, és főleg a filénél erre fokozottan figyelni kell. Ezekhez használhatsz kifejezetten a halsütés segítségére készült halsütő rácsot, ami egyben tartja a halat és megkönnyíti a forgatást is.

A halfogyasztás ellenérveként gyakran felhozzák a szálkák problémáját is. Ez ellen irdalással vagy kiszedéssel védekezhetsz. A nagyobb szálkákkal rendelkező halak (pl. lazac) esetén például egy erre rendszeresített szemöldökcsipesszel kiváló eredményeket érhetsz el. Gyorsan és könnyen kiszedheted a hosszú és erős szálkákat, vagy ha ezt szeretnéd elkerülni, vásárolj filét.

A filé ráadásul hálás olyan szempontból is, hogy könnyen megállapítható mikor van kész a fogás. Amikor a halfilé opálossá válik és egy villával is lemezeire szedheted, biztos lehetsz benne, hogy jól átsült az étel. Az egyben sütött halnál már nehezebb rájönni, mikor készült el a fogás. A legegyértelműbb ebben az esetben is a „villa-teszt”, de ilyenkor figyelni kell az egységes színre is. Fontos, hogy mindenhol egyformán átsült legyen a hal, ha egyik részének a színe még nagyon eltér a többitől, akkor süsd tovább. Nyers vagy félig átsült halat semmiképpen ne szervírozz, nem minden halfajtának biztonságos a nyers fogyasztása. Azt inkább hagyd a sushi szakácsokra. Megkönnyítheted az egész hal sütését, ha a hasát felvágva megtöltöd valamivel. Akár citromszeleteket, akár valamilyen fűszervajat választasz, mindenképpen könnyebben sül majd át a hal belseje, ahova a vágáson keresztül közvetlenül jut be a hő.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.