A hús pihentetés: mítosz vagy igazság?

A tökéletes steak elkészítésének egyik utolsó, de nem kevésbé fontos lépése a pihentetés. Ez az a pont, ahol ha eddig mindent jól is csináltál, még mindig elronthatod a végeredményt. De vajon tényleg olyan fontos az a pár perces pihenő?


A rövid válasz: igen. Bár vannak ellenzői a pihentetésnek, mondván a hús kihűl, elveszti a roppanósságát és túlsül a plusz idő alatt, a grillezők többsége egyetért abban, hogy a pihentetés nemcsak a steak, de minden grillezett hús esetében kulcsfontosságú, így érdemes rá időt szánni. A pihentetési idő a pár perctől, akár egy óráig is terjedhet, ez függ a hús típusától és vastagságától, de még a viszonylag kisebb méretű steakek esetében sem érdemes 5 perc alá menni.

A pihentetés fontossága a hús sülési mechanizmusában keresendő, ez ugyanis nem áll meg akkor, mikor lekapod a grillről az elkészültnek ítélt finomságot. A hús belsejében továbbra is dolgoznak a hő hatására megindult erők, a benne található nedvességnek (szaftnak) pedig idő kell, míg visszatalál a megfelelő helyére. Ha pihentetés nélkül vágod fel a húst, a zamatos lé egyszerűen kifolyik, ahelyett, hogy a rostszerkezetben maradna porhanyóssá téve a grillezett ételt.

Ezért fontos, hogy a sülés utolsó fázisában is megfelelő körülményeket teremts a húsnak, így a szaft ott marad, ahol lennie kell. Ehhez a grillről levett húst csomagold alufóliába és tedd félre pihenni. Mérettől függően 5-10-20 percig hagyd dolgozni a húst, közben néhányszor fordítsd meg. Ilyenkor a hús belső maghőmérséklete még enyhén növekszik, a húslé pedig szépen visszaáramlik középre, ahol a rostok magukba zárják. A hús megnyugszik, a hő egyenletesen eloszlik és a végeredmény szaftosabb lesz, mint amilyen pihentetés nélkül lenne.

Ezt a lépést még a nagyon éhes vendégek kedvéért se hagyd ki. Ha nem akarod, hogy az ízes levek a tányéron és ne a húsban kössenek ki, az elkészítési időre rá kell számolni a pihentetési időt is. Ez különösen fontos a nagyobb húsok esetében, de az egyszemélyes adagoknak is kell idő. Mindegy, hogy csirke, bárány, sertés vagy marha készül a grillen, sokkal finomabb, szaftosabb és porhanyósabb lesz így a végeredmény.

>
Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.