laposhal filé

A lepényhalfélék családjába tartozik az óriás laposhal, amely nálunk is – elsősorban fagyasztott állapotban – kapható. Az óriási vagy atlanti laposhal hatalmasra megnő, súlya a 300 kg-ot is elérheti, de értékesítésre a kisebb és jobb ízű példányokat fogják, tenyésztik.

Húsa viszonylag szálkamentes, ezért egészben is bátran elkészíthető (erre főként a kisebb fekete, grönlandi laposhal alkalmas), de filéként is értékesítik. A szerény ízesítést kedveli: egy kis citrom, pici bors és só, esetleg némi fokhagyma. Vajban és roston sütve, párolva vagy grillezve is elkészíthető. Olajban sütése viszont nem ajánlott.

Az óriás laposhalnak szép, fehér, ízletes húsa van, mely nagyon jó fehérjeforrás. Ásványi anyagokban (magnézium, kálium, szelén) és omega-3 zsírsavakban gazdag, méltán lehet része bármilyen az egészséges étrendnek, ráadásul a glikémiás indexe is kirívóan alacsony. A többféle forgalomban lévő laposhal közül mindegyik fogyasztása egyaránt javasolt, a receptekben a különféle fajok húsa általában felcserélhető.

Receptek, melyekben laposhal filé található:


Húsismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.