Arany durbincs

A Földközi-tengerben élő népes durbincs család egyik képviselője az arany durbincs, mely látványos színekben pompázó, aranysávot viselő, pikkelyes ruhájáról kapta a nevét. A hal alakja enyhén tojásdad, húsa tömör, nem esik szét olyan könnyen, így grillezésre is tökéletesen alkalmas.

Készülhet roston vagy serpenyőben, de a nagyobb halaknál vigyázni kell a hőfokra, mert a legtöbb hallal ellentétben viszonylag sokáig kell sütni. Ilyenkor beirdalni is érdemes. Húsa ugyan nem szárad ki olyan könnyen, de azért jobb, ha a parázstól távol, lassan sül.

A mediterrán területen elterjedt hal leggyakoribb fűszerezése is a vidék ízeit idézi. Jól megy hozzá a rozmaring, a fokhagyma, a koriander, a kakukkfű, az édeskömény, de a fehérbort is bátran használhatjuk készítésekor. Az illatos fűszerek kellemes aromát kölcsönöznek a sülő halnak, amit még tovább lehet fokozni különleges füstölőfák használatával. Tunéziában a grillezéshez például szőlőrőzsét használnak, hogy egyedülálló ízt adjanak a karakteres halhúshoz.

Receptek, melyekben Arany durbincs található:


Húsismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.