garam masala

Indiai eredetű csípős fűszerkeverék, melyet Indiában általában maguk készítenek az emberek, míg nálunk már eleve ebben a formában lehet kapni. Konkrét receptúrája nincs, az arányok, de még a hozzávalók is vidékenként változnak.

A keverék leggyakoribb összetevői közé tartozik a fahéj, a gyömbér, a babérlevél, a kardamom, a koriander, a bors, a római kömény, a szegfűszeg és a szerecsendió virág. Ehhez kerülhet még curry, szezámmag, csillagánizs és fokhagyma, de receptektől függően, akár kókusz is társulhat hozzá.

A fűszert valamilyen folyadékkal vagy zsiradékkal pasztásítják általában, és így használják fel húsok, főként csirke ízesítésére. De szinte bármit fűszereznek vele, még édességek készítésénél is bevetik különlegesen gazdag ízhatását. A keverék elkészítése nem bonyolult (őrölt fűszerek mellett csak egy pici pirításra lesz szükség), a fűszerek aromájának gyors elillanása miatt érdemes frissen készíteni az adott alkalomra. Eltartani tehát nem lehet, még a bolti keverékeket sem érdemes sokáig rakosgatni.

Receptek, melyekben garam masala található:


Fűszerismertető

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.