Mézes pulykamell bacon köntösben
írta: Bácsalmási Katalin
Mézes-füstölt pulykamell baconnel - igazi ünnepi fogás, mely tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon is. Ugyan a bacon-köntös elkészítése igényel egy kis kézügyességet, de igazán megéri elbíbelődni vele, hiszen ezáltal lesz igazi szemet gyönyörködtető fogás ez a pulykamell.
Hozzávalók:
- 2,5 kg pulykamell filé (bőr nélkül)
- 0,5 kg szeletelt bacon
- 225 + 110 gramm méz
- 225 ml alma cider ecet
- 2 evőkanál frissen őrölt bors
- 0,25 teáskanál cayenne bors
Elkészítés:
1. Melegítse elő Masterbuilt faszenes grill készülékét 135 °C-ra.
2. Keverje össze az almaecetet, a 110 gramm mézet és a cayenne borsot.
3. Egy páclé befecskendező segítségével fecskendezze be a fenti pácot a pulykamellbe.
4. A baconszeletekből készítsen bacon köntöst, úgy hogy merőlegesen egymásra fekteti a bacon szeleteket és rácsosan egymás alá bújtatja a szeleteket, így egy egybefüggő felületet kell kapnia.
5. Helyezze a pulykamellet a bacon "szőnyegre", burkolja be a húst és fordítsa úgy, hogy a bacon szélei a pulykamell alsó részére kerüljenek.
6. Helyezze a pulykamellet a Masterbuilt grill készülékbe és füstölje 2 órán keresztül.
7. Amíg a pulyka készül, keverje össze a maradék mézet (225 gramm) és a frissen őrölt borsot.
8. Két óra elteltével öntse a mézes máz felét a baconnal körbevont pulykamellre. Füstölje további 1 órán át, vagy amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 75˚C-t (ez a teljes főzési idő kb 2,5-3 kg súlyú pulykamellre vonatkozik. A pulykamell súlyától függően az elkészítési idő változhat. Körülbelül 45 perc/0,5 kg füstölési idővel számoljon, de mindig használjon húshőmérőt és ellenőrizze, hogy a hús belső hőmérséklete elérte a 75˚C-t.
9. Vegye ki a pulykát a füstölőből, pihentesse pár percen keresztül, majd tálalja melegen. Locsolja meg a pulykamell szeleteket a maradék mézes öntettel. Jó étvágyat kívánunk!
