Mézes, füstölt sonka húsvétra

írta: Peitli Csilla

A sonka egy hamisítatlan húsvéti klasszikus fogás, amit most a grillen is elkészíthetsz és az ünnepi vacsora fénypontjává teheted!


Elkészítési idő: pihentetés + 360 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Offset szmóker,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 4,5 kg főtt sonka
  • 1,5 kk fekete bors
  • 1,5 kk cukor
  • 1,5 kk pirospaprika
  • 1 kk só
  • 4,5 kk száraz mustár
  • 1 kk cayenne bors
  • 2,5 dl csirke alaplé
  • 3 dl ananászlé
  • 3 ek olaj
  • fél kk őrölt szegfűszeg
  • 150 ml méz

Elkészítés:

  1. A grillezés előtti estén a sóból, cukorból, fekete borsból, pirospaprikából, cayenne borsból és másfél kiskanál száraz mustárból készítsünk egy fűszerkeveréket.
  2. A fűszerekkel vonjuk be a sonkát, majd csomagoljuk alufóliába és így mehet be a hűtőbe pácolódni éjszakára.
  3. Másnap vegyük ki a hűtőből és 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni.
  4. Ez alatt melegítsük elő a smokert 100 fokra.
  5. Egy lábasban keverjük össze az alaplét 1,8 dl ananász lével, az olajjal, az őrölt szegfűszeggel (egy csipetet tegyünk félre a mázhoz) és másfél kiskanál száraz mustárral.
  6. Kezdjük el összemelegíteni a hozzávalókat a grillen, amíg teljesen egynemű pácot nem kapunk.
  7. A sonka felszínét irdaljuk be rombusz alakzatban.
  8. Készítsünk egy alufólia sátrat a sonka felé, hogy ne száradjon ki, majd mehet is a smokerbe 6 órára.
  9. Óránként kenjük el alaposan az elkészített nedves páccal.
  10. Amíg sül a sonka, jöhet a máz elkészítése. Ehhez a maradék ananászlét, száraz mustárt, a csipet szegfűszeget és a mézet keverjük össze.
  11. Az utolsó órában már ezzel a mázzal kenegessük a sonkát 15-20 percenként.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.